Rychlovky nejen k večeři: Pomazánka z olomouckých syrečků udělá radost i dietářkám

Rychlovky nejen k večeři: Pomazánka z olomouckých syrečků udělá radost i dietářkám

Olomoucké tvarůžky (nebo také syrečky), patří mezi českou klasiku. Tento moravský zrající sýr obsahuje minimum tuku, krásně voní, je zlatý a vždy, když ho jím, si vzpomenu na pivní sýr.

O tvarůžkách se dá říct, že je to opravdu surovina s příběhem (i když v téhle době se to dá říkat téměř o všem, jsme národ s bujnou fantazií). Ale teď vážně. Vyrábí se dost zajímavým způsobem. To se vezme netučný tvaroh, který nějakou dobu zraje se solí. Pak se propracuje, někdo tvrdí, že semele a vytvaruje do koleček. Tvar udával takový dřevěný nástroj, kterému se říkalo klapačka, ten při výrobě tvarůžků využívaly ženy označované jako pleskačky. Dnes už ruční práci částečně nahrazují stroje. Pěkně kulaté tvarůžky zrají pár dní v sušárně, pak se z jejich povrchu omyjí vodou kvasinky a díky bakteriálním kulturám uvnitř sýru dozrávají tvarůžky sušením na roštu. A než doputují k nám do kuchyně, dozrávají ještě v chladící místnosti. Tolik práce, času a pak přijde Slepičárna a udělá z nich během 15 minut božskou pomazánku.

Pomazánka z olomouckých tvarůžků

4-6 porcí

příprava: 15 minut

Co na pomazánku?

300 g olomouckých tvarůžků (2 balení)

125 g lučiny (2 balení)

2 jarní cibulky

1-2 chilli papričky

1 menší červená paprika

1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce kremžské hořčice

petrželka a pažitka

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Nakrájej si tvarůžky na menší kostičky, co nejvíc nadrobno. V míse je utři pomocí vidličky s lučinou, přidej nakrájenou cibulku a papriky.
  2. Dochuť hořčicí, čerstvými bylinkami, solí a pepřem. Podávej s chlebem nebo bagetami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *