Také znáte ty víkendy, kdy nemůžete s dětmi ven, protože jsou za a) nemocné, za b) je vám špatně nebo za c) počasí nepřeje? Pak se pusťte do přípravy těchto křehkých sušenek, co obsahem i chutí připomínají linecké cukroví.
A to je možná ten důvod, proč jsem se rozhodla na jejich přípravu vyzkoušet hladkou mouku Babiččina volba – křehké pečivo. Je taková nadýchaná. Ale, můžete bez problému použít jakoukoliv hladkou mouku, pro zdravější verzi i hladce namletou špaldovou. Rozhodně ale, prosím pěkně, nenahrazujte máslo za rostlinný tuk. Když se totiž pustíte do výroby tak „tučných“ sušenek, pak vás tato „náhražka“ rozhodně nezachrání. Pro lepší pocit (a vaše zdraví) sáhněte po kvalitě. Vanilkový cukr použijte v bio kvalitě nebo si jej doma připravte – stačí v uzavíratelné sklenici smíchat třtinový cukr s rozkrojeným vanilkovým luskem. A vyzkoušejte nahradit čokoládu hořkými čočkami s vyšším obsahem kakaa (až 73%). Koupíte je například zde. Dobře se s nimi při pečení pracuje a temperování budete mít pod kontrolou.
Máslové sušenky s čokoládou
15 větších sušenek
Příprava: 40 minut
Co na sušenky?
250 g másla
1 vejce
50 g vanilkového cukru
50 g třtinového cukru
kůra a šťáva z ½ citronu (bio)
250 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátu)
čokoládové čočky (100 g max)
Jak na to?
- Za pomoci robota s nástavcem ve tvaru “K” vyšlehej máslo pokojové teploty s vejcem, přidej cukry, kůru a šťávu z citronu. Nakonec zlehka vmíchej mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Můžeš nalámat i část čokoládových čoček.
- Troubu předehřej na 180°C. Na plech vyložený pečícím papírem tvaruj sušenky a ozdob je čokoládovými čočkami. Peč dozlatova, asi 15 až 20 minut podle velikosti. Sušenky se nesmí moc vysušit. Můžeš je podávat hned nebo je skladovat v suchu, chladu a temnu (tedy v uzavíratelné krabici) i týden.