Také znáte ty víkendy, kdy nemůžete s dětmi ven, protože jsou za a) nemocné, za b) je vám špatně nebo za c) počasí nepřeje? Pak se pusťte do přípravy těchto křehkých sušenek, co obsahem i chutí připomínají linecké cukroví.
A to je možná ten důvod, proč jsem se rozhodla na jejich přípravu vyzkoušet novinku, hladkou mouku Babbiččina volba – křehké pečivo. Je taková nadýchaná. Ale, můžete bez problému použít jakoukoliv hladkou mouku, pro zdravější verzi i hladce namletou špaldovou. Rozhodně ale, prosím pěkně, nenahrazujte máslo za rostlinný tuk. Když se totiž pustíte do výroby tak „tučných“ sušenek, pak vás tato „náhražka“ rozhodně nezachrání. Pro lepší pocit a vaše zdraví sáhněte po kvalitě. Vanilkový cukr použijte v bio kvalitě nebo si jej doma připravte – stačí v uzavíratelné sklenici smíchat třtinový cukr s rozkrojeným vanilkovým luskem. A vyzkoušejte nahradit čokoládu hořkými čočkami s vyšším obsahem tuku (až 73%). Koupíte je například zde. Dobře se s nimi při pečení pracuje a temperování budete mít pod kontrolou.
Máslové sušenky s čokoládou
15 větších sušenek
příprava: 40 minut
Co na sušenky?
250 g másla
1 vejce
50 g vanilkového cukru
50 g třtinového cukru
kůra a šťáva z ½ citronu (bio)
250 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátu)
čokoládové lupínky (100 g max)
Jak na to?
- Za pomoci robota vyšlehej máslo pokojové teploty s vejcem, přidej cukry, kůru a šťávu z citronu. Nakonec zlehka vmíchej mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Můžeš nalámat i část čokoládových čoček.
- Na plech vyložený pečícím papírem tvaruj sušenky, ozdob je čokoládovými čočkami a peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 15 až 20 minut podle velikosti. Nesmí se moc vysušit. Můžeš je podávat hned nebo je skladovat v suchu, chladu a temnu (tedy v uzavíratelné krabici) i týden.