Škola české kuchyně: Jak na poctivou dršťkovou polévku

Škola české kuchyně: Jak na poctivou dršťkovou polévku

Dršťkovou polévku buď milujete nebo nenávidíte. Místo té v polotovaru si připravte domácí, zahuštěnou dršťkami a provoněnou po majoránce.

Až se začnete pídit po čerstvých dršťkách, buďte trpěliví. Obvykle je seženete v řeznictvích a někdy vám je připraví i na objednávku. Z těch předvařených totiž neuděláte vývar, který polévce dá ten správný říz. Co byste ještě měli vědět? Existují tři základní rady. Za prvé, dršťky vařte přes noc, protože jsou cítit. Když přidáte sušenou majoránku, bude jejich zápach o něco snesitelnější. Za druhé, když už dršťky vaříte, pak si jich navařte dopředu více, vystydlé je nakrájejte, zavakuujte a zamrazte na další vaření. A v neposlední řadě – pamatujte si, že obdobně jako gulášová polévka, je i ta dršťková lepší druhý den, když je uležená a chutě se pěkně promísí dohromady.

Dršťková polévka

4 porce

Příprava: 3 hodiny vaření drštěk + 45 minut vaření polévky

Co na dršťkovou polévku?

800 kg syrových hovězích drštěk

2 sáčky sušené majoránky (12 g)

600 ml hovězího vývaru (recept najdeš zde)

600 ml vývaru z drštěk

100 g špeku

2 lžíce vepřového sádla

2 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce sladké papriky

1 lžíce uzené papriky

sůl a pepř

petrželka na ozdobu

pečivo na podávání

Jak na to?

  1. Hovězí dršťky pořádně propláchni pod tekoucí vodou, přendej do hrnce a zalij vodou. Přidej dvě hrsti sušené majoránky, dršťky nebudou při vaření tolik cítit. Vař 20 minut. Poté slij dršťky, propláchni je horkou vodou a opět je vlož do hrnce, zalij vodou a přidej už jen jednu hrst majoránky. Vař dalších 20 minut. To opakuj ještě jednou. Po třetím propláchnutí vař dršťky s hrstí majoránky doměkka, asi 2 hodiny.
  2. Uvařené dršťky sceď, vývar si schovej do polévky. Dršťky nech vychladnout, pak je nakrájej na menší proužky. Na sádle orestuj nadrobno nakrájený špek a nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidej plátky česneku, zlehka orestuj a zapraš hladkou moukou. Vše ještě orestuj, vmíchej obě papriky a zalij postupně za stálého míchání hovězím vývarem. Nakonec vlij vývar z drštěk, povař. Dochuť solí a pepřem a dvěma hrstmi sušené majoránky. Přidej uvařené a nakrájené dršťky a vař ještě 30 minut. Podávej s pečivem.
2 Comments
  1. Už ji vařím po 3 a budu pořád pracují v polabské uzeniny když zbydou držky tak udělám polévku podle vás . Máme úspěch lidé už nechtějí tu co nám vozí ale ode mne Moc děkuji s pozdravem Míša

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *