Muffiny s kanadskými borůvkami nejen na dětskou party

Muffiny s kanadskými borůvkami nejen na dětskou party

Když nemáte moc času nazbyt a nechce se vám dělat se složitější verzí tohoto sladkého pečiva, s cupcakes, pak určitě upečte muffiny! Můžete do nich přidat téměř cokoliv a přesně padnou do dětské ruky.

U muffinů se asi víc než u kteréhokoliv sladkého pečiva používá rčení: Co dům dal. Můžete do těsta přidat jakékoliv ovoce včetně toho sušeného, čokoládu, ořechy anebo je připravit na slaný způsob. Skvělá jsou sušená rajčata, olivy, parmazán a bylinky, ale to už asi moc pro děti není. Leda, že byste na dětskou party pozvali i dospěláky a řešili, čím je doma pohostíte. Ale zpátky k těm borůvkovým. Možná vám to připadá šílené, vytáhnout tohle ovoce když je zrovna únor, ale kanadské borůvky jsou skleníkové. Stejně tak je můžete přes rok pěstovat doma v květináči nebo do půdy zasazený keřík na zahradě. V zimě naštěstí nevymrzá. A plodů mají tolik, že si je můžete i zamrazit na dobu, kdy borůvky venku nenajdete.

Muffiny s borůvkami

20 košíčků

Příprava: 40 minut

Co na muffiny?

4 vejce

2 bio vanilkové cukry

200 g třtinového cukru

2 lžíce limetkové šťávy + kůra

100 ml smetany ke šlehání (min. 31%)

50 ml plnotučného mléka

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

100–200 g kanadských borůvek

Jak na to?

1.Utři v robotu nebo ručně vejce s cukry. Přidej šťávu z limetky (můžeš i kůru). Nakonec vyšlehej se smetanou a mlékem. Do tekutého těsta vmíchej mouku a prášek do pečiva.

2.Troubu předehřej na 160°C. Vyskládej si košíčky (ideálně po dvou) do formiček na muffiny, skvělý je teflonový plech, rychleji se v něm muffiny pečou. Na dno vlož pár borůvek, zalij do poloviny košíčku těstem, přidej další borůvky a dolij těsto do ¾. Pár borůvek si nech stranou.

3.Peč dozlatova, asi 25 minut. V polovině pečení ještě do muffinů zlehka zatlač pár borůvek.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *