Cestujeme po Portugalsku za peruánskou kuchyní

Cestujeme po Portugalsku za peruánskou kuchyní

Na surfařské oblasti Algarve na jihozápadě Portugalska je krásné to, že je národnostmi i kulturou pestrá. Spojuje je  vůně po čerstvé zelenině, rybách, mořských plodech, ale taky po bylinkách, hovězím mase a bramborech.

A tak když jsme dostali tip na nově otevřenou peruánskou restauraci La Preferida, která nabízí „promotion menu“ s rybami nebo masem za bezkurenčních 6,50 Euro včetně malého piva či nealka, jeli jsme se tam s rodinou podívat. Na konci vilové čtvrti Vale da Telha (Aljazur), blízko surfařské pláže Arrifana (Praia da Arrifana) se nachází klidová zóna, kde se budete cítit jako v Peru. Otevřená stodola, sezení pod pergolou, houpací sítě, kolem pobíhají dva sousedovic psi a sem tam přijde uždibovat i poník jménem Princesse. Čeká vás tam milá společnost, která mluví anglicky, německy, portugalsky a španělsky.

S úsměvem vás přivítá majitel restaurace Dino Valles, který sem přijel se svou partnerkou z Německa, kde 10 let učil. „Chtělo to změnu“, vypravuje Dino, proč opustil Frankfurt a zamiloval si tohle místo. „Přijeli jsme sem kvůli surfu a hned jsme začali přemýšlet o tom, jak se tu uživit.“ V Peru pracoval v gastronomii, a tak otevřít si peruánskou restauraci mu přišel jako dobrý nápad, který už dva týdny funguje. „V Peru máme hned tři gastronomické univerzity, být šéfkuchař je u nás jedno ze tří top povolání. Nebylo těžké sehnat peruánského šéfkuchaře,“ odpovídá na otázku, odkud přijel šéf kuchyně Ivan Diaz a dodává pyšně: „Nedávno mi volal kamarád, že jsme jediná peruánská restaurace v Portugalsku.“

Slepicarnablog_LaPreferida_foodRestaurace La Preferida připravuje svá jídla ve stylu comfort food. O tom, co dostanete na talíř vlastně rozhodujete sami. Máte na výběr hned z několika předkrmů, ochutnat můžete například syrovou rybu marinovanou v citronové šťávě s koriandrem podávanou se třemi různými chilli omáčkami, říkají ji TIRADITO a je to něco jako peruánské sashimi. Dětem jsme objednali kuřecí s rýží a nepálivou kari omáčkou a vejcem.

A pak přišlo na řadu hned několik hlavních chodů, protože jsme se nemohli rozhodout, co si dát. Smažené kalamáry a kořen yucca (chutí trošku jako sladká brambora) s kreolskou omáčkou a citronem s názvem CHICHARRON DE CALAMAR. Rýže s mořskými plody, zeleninou, fazolemi a býlým pepřem, které najdete v menu jako ARROZ CON MARISCOS. Nechyběla ani smažená ryba, hovězí LOMO SALTADO připravené v čínsko-peruánském stylu se sojovou omáčkou, chilli, rýží, cibulemi a rajčaty. Maso pak stejně chutně nahradí v receptu i ryba. Slepicarnablog_LaPreferida_interier_foodPo naprostém přejídání se jsme ještě zvládli ochutnat smoothie tzv. výběr, co dům dal, tedy jahody s ananasem. Zapili to místním pivem Super Bock v mini verzi, vodou s limetkami a čerstvě upraženou kávou. Jediné, co nám chybělo, byl dezert. Na druhou stranu nabídka čerstvého ovoce a zmrzliny – vanilková a stracciatella, nebyla taky špatná a odcházeli jsme naprosto spokojení.

Pokud se vydáte do Portugalska, pak určitě zajeďte pozdravit pana učitele s jeho ženou, peruánského šéfkuchaře a dejte si něco dobrého k jídlu a pití v La Preferida.

1 Comments
  1. Hello,

    Thank you so much for the article, it s really nice. Its posible, that you send me the fotos, they are really good. Thank you so much and we hope, we see you soon.

    Kind Regards
    Dino

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *