Tykve seženete v obchodech i na trhu už od konce léta. Jejich sezona ale přichází na řadu tehdy, když zatoužíte po krémové polévce k večeři.
Nebo aspoň tak to máme domy my. Receptů na dýňovou polévku je hodně. Což je vlastně jen důkaz toho, jak skvělá podzimní ingredience to je! Dýně bývají lehce nasládlé a zároveň mají hutnou dužinu, která vás nasytí. K její dochucení už opravdu stačí málo. Ať už se vrhnete na klasiku se (zakysanou) smetanou anebo máte raději Asii, nezapomeňte zpracovat očištěná dýňová semínka. Stačí je jen nasucho opražit na pánvi, zlehka osolit a pak mlsat nebo oloupat a použít na ozdobu do polévky. Skvělý je i dýňový olej, kupujte ho v malém množství a po otevření rychle spotřebujte, případně krátkou dobu skladujte na temném a chladnějším místě. Rychle se kazí, ale je sakra dobrý a zdravý.
Tento recept na dýňovou polévku je věnován kavárně Café AdAstra a Zajíčku na koni, za jejich ušlechtilou a důležitou práci. Děkujeme!
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
4 porce
příprava: 50 minut
Co na dýňovou polévku?
1 dýni hokkaido (asi 1 kg)
olivový olej
čerstvě namletý pepř
1 lžíce másla
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžička kurkumy
mořská sůl
1,2 kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
2 hrsti dýňových semínek
1-2 chilli papričky
čerstvý koriandr
Jak na to?
- Dýni omyj, vydlabej semínka a nakrájej na menší kousky. Hokkaido nemusíš loupat. Přendej na plech vyložený pečicím papírem, zakapej olivovým olejem a opepři. Peč v předehřáté troubě při 200°C do měkka, přibližně 15 minut.
- V hrnci na másle orestuj nasekanou cibuli a česnek, vmíchej kurkumu a stonky z koriandru klidně i s kořenem. A nakonec přidej opečenou dýni. Osol, zalij vývarem a nech vařit (bublat při nižší teplotě) asi 15 minut. Poté rozmixuj, vmíchej kokosové mléko a ještě prohřej. Podle potřeby ještě dochuť solí a pepřem,
- Na pánvi orestuj na trošce olivového oleje dýňová semínka a nasekanou chilli papričku. Polévku rozděl do misek, ozdob oloupanými semínky a papričkami, přidej lístky koriandru a můžeš ještě zakápnout olejem.