Linecké čokoládové kytičky s mandlovým krémem

Linecké čokoládové kytičky s mandlovým krémem

Existuje několik základních těst na vánoční cukroví. Vystačíte si s lineckým, máslovým a ořechovým. Pak už jen stačí vybrat si krém, kterým cukroví slepíte a jak je ozdobíte.

Tyhle kytičky mi doma děláme z lineckého těsta, do kterého přidáváme holandské kakao. Nebo také z máslového a super jsou i z kokosového. Těžko říct. Nebo spíš si vybrat. Takže vlastně cukroví, co dům dá. Ale nikdy nechybí mandle. My si je kupujeme ve slupce, za prvé je to levnější a za druhé, ze zbytků připravujeme ty nejlepší pražené mandle na světě. Nebo minimálně si to myslíme.

Jak na slané pražené mandle podle Slepičárny?

Nejdřív nalij do rendlíku vroucí vodu. Nasyp tam mandle ve slupce. Jakmile tam můžeš strčit prst a neopaříš se, tak začni loupat. Snadno ze slupky vyskočí. Pozor, když voda moc vychladne, už je jen tak nevyloupeš. Přendej je na kuchyňskou utěrku, aby se trošku osušily. Rozehřej nepřilnavou pánev, musím říct, že teflon je v tomhle ohledu nepřekonatelný. Stáhni to cca na 5 stupeň (máme jich 9) a pak na sucho mandle orestuj, za pravidelného míchání do měkka, může to zabrat i 10 minut. Pak je zlehka zasyp mořskou solí, můžeš i sladkou paprikou a ještě krátce orestuj. Budou trošku dozlatova (s paprikou do červena). Pak už jen mlsej.

Ale zpátky k vánočnímu cukroví…

 

Mandlové kytičky

asi na 3 plechy

příprava: 60 minut + odpočinutí těsta (přes noc nebo ideálně na 24 hodin)

Co na čokoládové linecké těsto?

170 g másla

70 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžíce holandského kakaa

2 žloutky

kůra z 1 citronu

210 g hladké mouky

Co na mandlový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

130 g másla

50 g moučkového cukru

100 g loupaných namletých mandlí

můžeš přidat i kapku mandlové tresti

Co na ozdobu?

100 g hořké čokolády

půlené loupané mandle

Jak na to?

  1. Utři v robotu změklé máslo s cukry, kakaem, přidej žloutky a kůru z citronu pomocí nástavce “K”. Nakonec vmíchej mouku a vypracuj hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, pak ještě propracuj rukama na válu. Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech do druhého dne odpočinout v ledničce.
  2. Troubu (ideálně horkovzdušnou) rozehřej na 180°C. Pak vyválej plát silný asi 3 mm, vykrajuj kytičky a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč  asi 10 minut. Nech vychladnout. Cukroví dej do krabice a skladuj v chladu a suchu (14-21 dní).
  3. Až před Vánoci (ideálně 3-4 dny před) slep krémem a ozdob čokoládou a mandlí – Připrav mandlový krém. Nejdřív opravdu najemno umel mandle, potom utři změklé máslo s cukrem, vmíchej mandle, lehce nahořklou chuť dodá kapička mandlové tresti. Slep kytičky k sobě krémem.
  4. Ve vodní lázni rozehřej čokoládu, tu pak pomocí lžičky nanes na horní kytičku a ozdob polovinou loupané mandle.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *