Svou zelenou barvou připomíná jaro. Je cenově dostupná, zdravá a dodává „říz“ i jinak možná nudným jídlům. O kom je řeč? O kapustě.
Existují různé druhy kapusty. I když se na první pohled zdají podobné, je mezi nimi přeci jen rozdíl. Teď je ještě běžně k dostání podzimní kapusta. Má víc uzavřenou hlávku, větší a silnější kadeřavé listy, které je potřeba spařit před tepelnou úpravou. Ta jarní, na kterou já se osobně těším už teď, je menší, má křehké listy, rozvírá se do tvaru růže a stačí ji jen krátce povařit. Nejsalátovější z nich je pak letní hlávková kapusta s křehkými listy. Ta se rozhodně hodí na grilování na zahradě. Ale už dost nudy. Radši se pusťte do těhle karbanátků, které zjemňuje šťavnaté králičí maso a iberijský špek. A i když já králíka moc nemusím, tohle jídlo zbožňuju.
Kapustové karbanátky
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na karbanátky?
500 g mletého králičího masa
400 g kapusty
50 g iberijského špeku
1 vejce
1 lžíce hrubozrnné hořčice
2 stroužky česneku
1 lžička zauzené papriky
majoránka
tymián
sůl a pepř
strouhanka na zahuštění
olej na smažení
Jak na to?
- Namel si králičí maso. Na mletí se hodí odřezky, pláty z bříška a hrudníku. Listy kapusty spař vroucí vodou, nech okapat, vychladnout, poté vykrájej tvrdé části a nasekej nadrobno. Rozhodně ji nemel s masem, ať mají karbanátky nějakou strukturu, není to kaše. Špek nakrájej na malé kostičky. Iberijský se krásně rozpadá, je jemný. To vše dej do jedné mísy.
- Přidej vejce, hořčici, nasekaný česnek, papriku, majoránku, tymián a dochuť solí a pepřem. Promíchej a podle potřeby zahusti strouhankou. Na pánvi rozehřej olej, vytvaruj karbanátky a smaž je z obou stran dozlatova, z každé asi 3-5 minut, podle velikosti. Do trouby je raději nedávej, byly by vysušené. Kapustové karbanátky podávej s bramborami, kaší nebo si je „vraž“ do žemle.