Tenhle způsob pečení kuřete zdá se mi povedený. Vypadá to skvěle, trošku jako v chlebu, a maso zůstává neskutečně šťavnaté. Jen ten nepořádek potom…
Věda? Ne! Udělat solnou krustu není vlastně vůbec těžké a taky to není žádná převratná novinka. Kromě kuřat se v ní pečou třeba ryby. Maso můžete ochutit jak je libo. A protože je podzim, vybrali jsme si se chefem způsob na divoko. Kromě tymiánu a rozmarýnu jsme kuřátka potřeli nadrceným novým kořením a jalovcem.
Kuřátka pečená v solné krustě
2 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na kuřátka?
2 baby kuřátka
6-8 stroužků česneku
8 kuliček nového koření
6 kuliček jalovce
1 lžička zeleného pepře
1 velká hrst nasekaného rozmarýnu
1 velká hrst tymiánu (máme citronový)
3 kg soli
6 bílků
100 ml vody
Jak na to?
- Baby kuřátka osuš, dovnitř rozděl oloupané stroužky česneku. V hmoždíři roztluč koření a smíchej ho s nasekanými bylinkami. Směsí potři kuřátka, část dej i dovnitř, a zbývající množství si nech na solnou krustu.
- Troubu předehřej na 200°C. Sůl smíchej s bílky, zbývající směsí bylinek a koření a vmíchej vodu. Těsto by mělo mít konzistenci tekutého písku. Plech vylož pečicím papírem, na dno dej část solného těsta a polož na ně kuřátka. Přikryj je zbylou solnou směsí a upěchuj tak, aby kuřátka byla celá zabalená.
- Kuřátka peč dozlatova, asi 1,5 hodiny (podle velikosti). Vyndej, nech přibližně 15 minut vychladnout a pak rozbij krustu (nejlépe paličkou na maso). Naporcuj a podávej, třeba s chlebem.