Zapečený francouzský toust s ovocem

Zapečený francouzský toust s ovocem

Den dětí, 1.6. – jak ho slavíte vy? Naše holky už jsou tak velké, že na nějaký skákací hrad už je neutáhneme. Ale na dobrou sladkou snídani v podobě briošek na zahradě ano.

My francouzské tousty nejčastěji prostě jen nakrájíme, obalíme v rozšlehaném žloutku se smetanou, troškou skořice a medu a osmahneme na pánvi na másle. Jasně, že přepuštěném, když ho máme. Tentokrát jsem se to ale rozhodla udělat jinak. Nasbírala jsem třešně, koupila jahody a připravila piknik na zahradě. S čím? Se zapečeným francouzským toastem.

Zapečený francouzský toust

zapékací forma podle velikosti briošky

příprava: 40 minut 

Co na zapečené tousty?

1 francouzská (sladká) brioška

6 vajec

1 lžička mleté skořice

3 lžíce třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr (pokud nemáš domácí)

semínka z vanilkového lusku

400 ml smetany ke šlehání 33%

plátky másla na tousty (před zapékáním)

jahody a třešně na servírování

 

Co na jahodový rozvar?

250 g jahod

2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti jahod)

1 bio vanilkový cukr (pokud nemáš domácí)

pár lístků máty nebo meduňky (nemusí být)

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 170°C. Briošku nakrájej na stejně velké plátky. Vajíčka vyšlehej spolu se skořicí, cukry a semínky z vanilkového lusku a smetanou. Tousty naskládej do zapékací formy a zalij je směsí. Navrch rozlož plátky másla dle tvého zvážení.
  2. Vlož do trouby a peč dozlatova, může to trvat až 45 minut. Vaječný krém se musí zapéct. Mezitím si rozvař v rendlíku větší část jahod spolu s cukry. Stačí krátce, jen dokud nebudou úplně měkké a nepustí šťávu. Pak odstav a vmíchej nasekanou mátu nebo meduňku.
  3. Upečené francouzské tousty zalij jahodovým rozvarem a ozdob plátky jahod a třešněmi. Pokud nerad/a vypliváváš pecky, pak třešně dávej rovnou půlené. Pak už jen servíruj v trávě. A zbytek jahod a máty nebo meduňky využij na provoněnou vodu s ledem.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *