Den dětí, 1.6. – jak ho slavíte vy? Naše holky už jsou tak velké, že na nějaký skákací hrad už je neutáhneme. Ale na dobrou sladkou snídani v podobě briošek na zahradě ano.
My francouzské tousty nejčastěji prostě jen nakrájíme, obalíme v rozšlehaném žloutku se smetanou, troškou skořice a medu a osmahneme na pánvi na másle. Jasně, že přepuštěném, když ho máme. Tentokrát jsem se to ale rozhodla udělat jinak. Nasbírala jsem třešně, koupila jahody a připravila piknik na zahradě. S čím? Se zapečeným francouzským toastem.
Zapečený francouzský toust
zapékací forma podle velikosti briošky
příprava: 40 minut
Co na zapečené tousty?
1 francouzská (sladká) brioška
6 vajec
1 lžička mleté skořice
3 lžíce třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr (pokud nemáš domácí)
semínka z vanilkového lusku
400 ml smetany ke šlehání 33%
plátky másla na tousty (před zapékáním)
jahody a třešně na servírování
Co na jahodový rozvar?
250 g jahod
2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti jahod)
1 bio vanilkový cukr (pokud nemáš domácí)
pár lístků máty nebo meduňky (nemusí být)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 170°C. Briošku nakrájej na stejně velké plátky. Vajíčka vyšlehej spolu se skořicí, cukry a semínky z vanilkového lusku a smetanou. Tousty naskládej do zapékací formy a zalij je směsí. Navrch rozlož plátky másla dle tvého zvážení.
- Vlož do trouby a peč dozlatova, může to trvat až 45 minut. Vaječný krém se musí zapéct. Mezitím si rozvař v rendlíku větší část jahod spolu s cukry. Stačí krátce, jen dokud nebudou úplně měkké a nepustí šťávu. Pak odstav a vmíchej nasekanou mátu nebo meduňku.
- Upečené francouzské tousty zalij jahodovým rozvarem a ozdob plátky jahod a třešněmi. Pokud nerad/a vypliváváš pecky, pak třešně dávej rovnou půlené. Pak už jen servíruj v trávě. A zbytek jahod a máty nebo meduňky využij na provoněnou vodu s ledem.