Ze sádek až na talíř: Pstruh s bramborovou kaší

Ze sádek až na talíř: Pstruh s bramborovou kaší

Opakování je matka moudrosti. Furt a dokola jak kafemlejnek tu opakuju, že jíst čerstvé ryby je zdravé. A když nejste u moře, proč si nedopřát aspoň jednou týdně pstruha ze sádek? Takže HALÓ, jezte ryby!!!

Že není kam pro něj? Tak to trošku kecáte, že? Už naše děti se v zeměpisu učí, že jsme země plná rybníků, máme i hodně řek a dokonce i čisté! Máme taky hodně sádek, některé mají otevřeno i o víkendu. Stačí si zadat do vyhledavače Google: ryby sádky a pak už si jen vybrat svou lokalitu. Věřte mi, že není nic snadnějšího, než připravit si k jídlu čerstvou rybu. Stačí vám ostrý nůž, šikovné ruce (nebo si pstruhy nechte vyfiletovat), sůl, pepř, troška oleje a mouky (ta ani nemusí být, používáme ji proto, aby se filety při smažení nerozpadly). Jako přílohu si pak můžete dát brambory nebo jen salát.

Náš tip: Zkuste pstruha lososovitého, maso barvou připomíná lososa, ale nepřijde mi tak tučný a naše děti ho milují. Ale na klasického pstruha duhového nedáme dopustit!

 

Pstruh s bramborovou kaší

4 porce

příprava: 40 minut

Co na pstruha?

4 filety z pstruha lososovitého (2 celé ryby)

mořská sůl a čerstvě namletý pepř

hladká mouka na obalení

olivový olej na smažení

 

Co na bramborovou kaši?

500 g brambory (varného typu B)

1 lžíce soli

100 g másla

1 menší hrnek plnotučného mléka

pažitka na ozdobu

Jak na to?

  1. Nejdřív ze všeho oloupej brambory, nakrájej je na menší kousky a dej je vařit v osolené vodě do měkka. Mezitím vyfiletuj ryby. Osol, opepři a zlehka je na pracovní ploše obal v hladké mouce.
  2. Uvařené brambory slij, přendej je do mísy od robota a začni při nižších otáčkách pomocí balonové metly šlehat. Mezitím si nahřej mléko. Postupně k horkým bramborům přidávej máslo a nakonec vmíchej teplé mléko. Vyšlehej pyré.
  3. Ryby na pánvi na oleji orestuj z obou stran dozlatova, stačí krátce, ať je nepřesušíš. Na talíře rozděl bramborovou kaši a ryby a můžeš ozdobit pažitkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *