Opakování je matka moudrosti. Furt a dokola jak kafe mlýnek tu opakuju, že jíst čerstvé ryby je zdravé. A když nejste u moře, proč si nedopřát aspoň jednou týdně pstruha ze sádek? Takže HALÓ, jezte ryby!!!
Že není kam na něj? Tak to trošku kecáte, že? Už naše děti se v zeměpisu učí, že jsme země plná rybníků, máme i hodně řek a dokonce i čisté! Máme taky hodně sádek, některé mají otevřeno i o víkendu. Jako třeba Pstruzi Praha Farma Lochkov, ale těch míst je mnohem více a ne jen v Praze. Stačí si zadat do google: ryby sádky a pak už si jen vybrat svou lokalitu. Věřte mi, že není nic snadnějšího než připravit si k jídlu čerstvou rybu. Stačí vám ostrý nůž, šikovné ruce (nebo si je nechte vyfiletovat), sůl, pepř, trošku oleje a mouky (ta ani nemusí být, používáme ji proto, aby se filety při smažení nerozpadly). Jako přílohu si pak můžete dát brambory nebo jen salát.
Náš tip: Zkuste lososovitého pstruha, maso barvou připomíná lososa, ale nepřijde mi tak tučný a naše děti ho milují. Ale na klasického pstruha duhového nedáme dopustit!
Pstruh s bramborovou kaší
4 porce
příprava: 40 minut
Co na pstruha?
4 filety z lososovitého pstruha (2 celé ryby)
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
hladká mouka na obalení
olivový olej na smažení
Co na bramborovou kaši?
500 g brambory (ideálně typu B)
1 lžíce soli
100 g másla
1 menší hrnek plnotučného mléka
pažitka na ozdobu
Jak na to?
- Nejdřív ze všeho oloupej brambory, nakrájej je na menší kousky a dej je vařit v osolené vodě do měkka. Mezitím vyfiletuj ryby. Osol a opepři je a zlehka je na pracovní ploše obal v hladké mouce.
- Uvařené brambory slij, přendej je do mísy od robota a začni při nižších otáčkách šlehat. Mezitím si nahřej mléko. Postupně k horkým bramborům přidávej máslo a nakonec vmíchej teplé mléko. Vyšlehej pyré.
- Ryby na pánvi na oleji orestuj z obou stran dozlatova, stačí krátce, ať je nepřesušíš. Na talíře rozděl bramborovou kaši a ryby a můžeš ozdobit pažitkou.