Jakákoliv domácí poctivá polévka je skvělá polévka. Stačí pár surovin a dlouze tažený vývar. A když je navíc předem opečete, vytáhnete maximum možných chutí. Třeba právě u paprik!
Celkově, ať už na vývar nebo pak na krémovou polévku zeleninu dopředu zapečete v troubě pěkně dozlatova, má pak úplně jinou chuť, intenzivnější. Pokud máte rádi hodně pálivé jídlo, pak k paprikám do trouby přidejte i rozkrojenou chilli papričku. Zbavte ji ale raději semínek, nejste sebevrazi, nebo jo? Pak to všechno orestujte s cibulkou, kurkumou a přidejte vývar. Postup už máte dole rozepsaný. Zdá se vám polévka málo červená? Takto je přirozená, věřte mi a ochutnejte ji. Je to „bomba“ recept mého chefa.
Polévka z pečených paprik
4 porce
příprava: 50 minut
Co na polévku?
1,2 kg paprik (nejlepší jsou voňavé červené podlouhlé)
olivový olej
malé papričky (žluté a červené)
2 větší cibule
½ lžičky kurkumy
1 l domácího kuřecího vývaru (nebo slepičího)
200 ml kokosového mléka + na ozdobu polévky
sůl a pepř
šťáva z limetky
čerstvé oregano
Jak na to?
- Papriky rozpul a zbav semínek. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem a zakapej olivovým olejem. Peč papriky při 180°C asi 30 minut, klidně, ať jsou dohněda připálené. Vyndej a vlož do trouby další plech s malými papričkami na ozdobu polévky. Prodávají se červené a žluté, tzv. na gril. Zase je rozpul a zbav semínek, zakapej olivovým olejem a peč dozlatova.
- Ve velkém hrnci na olivovém oleji orestuj nasekanou cibuli, vmíchej kurkumu a přidej opečené papriky i se šťávou a zase restuj, stačí minutka. Zalij vývarem, přiveď k varu a opatrně rozmixuj. Vmíchej kokosové mléko, promíchej a dochuť solí, pepřem a troškou šťávy z limetky.
- Polévku rozděl na talíře, zakapej ještě zbytkem kokosového mléka, přidej opečené malé papričky a ozdob lístky oregana.