Jak jinak oslavit 100 let naší země než klasickou českou kuchyní našich babiček? Pojďte s námi mít Chuť zažít víc spolu se škvarkovým koláčem.
Když jsem naší dceři řekla, že udělám koláč z vepřových škvarek, myslela si, že je to sranda. Ale nebyla. Chystala jsem se na něj už pěkně dlouho. A pak jsem ho jednou slíbila tátovi. Když přišel na svatomartinské hody k nám domů, trápil mě s ním tak dlouho, že jsem ho nakonec upekla. Vytáhla jsem svoje pečená švestková povidla (můžeš použít i kyselejší marmeládu), zapnula chytrou troubu od Electroluxu a měla jsem co dělat, abych ho vyfotila dřív, než mi ho táta vezme z ruky…
Škvarkový koláč s povidly
forma o průměru 20 cm
příprava: 60 minut + 1 hodina chlazení těsta
Co na škvarkový koláč?
140 g vepřových škvarek
3 lžíce másla
špetka mleté skořice
1 bio vanilkový cukr
200 g moučkového cukru
350 – 400 g hladké mouky
½ prášku do pečiva (bez fosfátů)
1 vejce
asi 5 lžic plnotučného mléka
švestková povidla
olej na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Jak na to?
- Pomel škvarky na tzv. pastu. Přendej je do mísy, přidej máslo, může být vytažené z ledničky, skořici, cukry a 350 g mouky. Prsty propracuj těsto, můžeš i v robotu, ale, když to děláš ručně, můžeš ze směsi vytáhnout tvrdé kousky škvarek, které by mohly v koláči vylámat zuby.
- Až budeš mít tzv. drobenku, přidej prášek do pečiva, vejce a mléko. Znovu propracuj. Pokud je těsto tekuté, přidej ještě trošku mouky a znovu propracuj. Já si těsto přendávám na pomoučněnou plochu a ještě ho zapracuju rukama. Hotové těsto, které vypadá jako linecké, přendej do potravinářského sáčku a dej na hodinu do ledničky odpočinout.
- Předehřej troubu na 180°C. Formu vymaž olejem a vysyp polohrubou moukou. Těsto si rozděl na jednu větší a jednu menší část. Tu větší vyválej a přendej do formy. Vidličkou propíchej těsto. Vrchní část, až na okraje, pomaž vrstvou povidel.
- Z té menší části odebírej kousky těsta a ty uválej v tenčí „hady“. Ty pak skládej na koláč do tvaru mřížky. Koláč peč v troubě dozlatova, asi 30 minut. Nech ho vychladnout na mřížce a pak krájej.
Skvělý recept.Dnes ráno jsem ho upekla.Na půlku jsem dala dzem z červeného rybízu a na druhou půlku domácí povidla.diky
Dobrý večer, Katko, to zní skvěle! Děkujeme za zprávu.