Podzimní romantika: Hřbet z jelena na víně

Podzimní romantika: Hřbet z jelena na víně

Chcete romantiku? Máte jí mít! Pěkně podzimní zvěřinu, nějakou tu dobu pečenou. Kus masa provoněný červeným vínem, zeleninou a kořením.

Nevím, jak to máte vy, ale já se zvěřině nebráním. K té chuti jsem se musela propracovat věkem, je to specifické, nasládlé a víno (které dětem do ruky samozřejmě nepatří) ke zvěřině perfektně sedí. Takže, berme tento recept jako návod pro dospělé, jak si užít romantickou večeři ve dvou. Bez dětí! Ty dejte tchýni nebo je pošlete dřív spát.

P.S. A odkud máme jelení maso? Přivezla nám ho Radka (na IG jako @raduacrystal), která vyrábí ty nejkrásnější skleničky. Maso je ze statku Vestec, Jistebnice, obec Borotín, od paní Christiany Langegger, ráda předám kontakt…

 

Jelení hřbet na víně

2 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na jelena?

3 až 4 kousky hřbetu z jelena

mořská sůl a čerstvě namletý pepř

olivový olej

3 stroužky česneku

2 šalotky

4 menší mrkve

snítky čerstvého rozmarýnu

suché červené víno na podlití (asi 150 ml)

1 hvězdička badyánu

2 bobkové listy

2 až 3 kuličky nového koření

Jak na to?

  1. Jelení maso osol a opepři. Na pánvi rozehřej olivový olej, orestuj na něm oloupané stroužky česneku vcelku a pár snítek rozmarýnu. Provoníš tím olej. Česnek a rozmarýn vyndej a dej stranou. Kousky jeleního hřbetu zatáhni na pánvi s olejem z obou stran dozlatova. Přendej do pekáčku. K masu přidej česnek a rozmarýn.
  2. Předehřej troubu na 200°C. Šalotku oloupej a nahrubo nasekej, mrkev očisti a nakrájej na větší kousky. Vše orestuj na pánvi, přidej oříšek másla a nech ho rozpustit. Bude to jemnější. Pak to podlij vínem a restuj, dokud se alkohol trošku nezredukuje. Pak vše přendej do pekáčku. Přidej badyán, bobkové listy a nové koření.
  3. Maso přiklop a peč v troubě, dokud nebude měkké, asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podlij troškou vody. Podávej třeba s bramborou kaší, to pak nemá chybu!
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *