První vánoční cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky

První vánoční cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky

Vanilkové rohlíčky jako od babičky nebo naopak pro úplné začátečníky. Linecké cukroví lepené s marmeládou nebo třeba medové perníčky. Bez těchto čtyř základních receptů na cukroví by neměl první advent začít. Souhlasíte?

Vanilkové rohlíčky

Na 2 plechy

Příprava: asi 30 minut + odležení

Co na rohlíčky?

280 g  hladké mouky (Babiččina volba na křehké pečivo)

200 g másla (máma spíš používá Heru)

100 g moučkového cukru + na obalení

1 vanilkový cukr

120 g namletých vlašských ořechů

Jak na to?

  1. Prosej mouku, do ní přidej změklé máslo nebo Heru, cukry a začni vypracovávat těsto. Máma to dělá zásadně rukama. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj ořechy. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho přendej do igelitového svačinového sáčku a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
  2. Troubu předehřej na 170°C. Těsto vyndej, odřízni si vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej po 1 cm dílky.  Z každého dílku v rukách (přes dlaně) ještě vyválej malý váleček a z něho pak vytvaruj rohlíček. Přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč asi 10 minut.  Cukroví se nesmí lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Ještě teplé rohlíčky obal v moučkovém
  3. Tipy na obalení: Rohlíčky nech na plechu a hned po vyndání z trouby posypej moučkovým cukrem, který máš v malém sítku (klidně použij i sítko na čaj). Až trochu zchladnou, přendej je do krabice, ve které je budeš skladovat (ber za prostředek, tak se nerozlámou) a pak ještě jednu posyp cukrem. Rohlíčky skládej na sebe.
  4. Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, proto je nech asi 14–21 dní odpočívat v chladu.

 

Mandlové vanilkové rohlíčky

Na 2 plechy

Příprava: 30 minut + odležení

Co na rohlíčky?

200 g hladké mouky

80 g jemně namleté celozrnné špaldové mouky

220 g másla pokojové teploty

100 g moučkového cukru + na obalení

semínka z vanilkového lusku

120 g namletých mandlí

Jak na to?

  1. Prosej obě mouky do mísy, přidej změklé máslo, cukr, semínka z vanilkového lusku a vypracuj „drobenkové“ těsto. Poté do něj ještě zapracuj jemně namleté mandle. Vypracuj hladké těsto, přendej ho do potravinářského sáčku a nech přes noc v chladu odpočinout.
  2. Z odpočinutého těsta si odřízni vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm a rozkrájej je na 1 cm velké dílky (můžou být i větší, když budeš mít strach, že by se ti lámaly). Z nich v dlaních udělej vždy malý váleček, a z něj pak ohni rohlíček.
  3. Troubu rozehřej na 170°C. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč je asi 10 minut. Že jsou hotové poznáš tak, že se nelepí k papíru a zlehka zrůžoví.
  4. Lehce zchladlé rohlíčky obal v moučkovém cukru. Rohlíčky nech na plechu a hned po vyndání z trouby posypej moučkovým cukrem, který máš v malém sítku (klidně použij i sítko na čaj). Až trochu zchladnou, přendej je do krabice, ve které je budeš skladovat (ber za prostředek, tak se nerozlámou) a pak ještě jednu posyp cukrem. Rohlíčky skládej na sebe.
  5. Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, proto je nech asi 14  – 21 dní odpočívat v chladu

Linecká kolečka a rybičky s marmeládou

asi 2 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Co na linecké cukroví?

170 g másla

70 g moučkového cukru + na posypání

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

2 žloutky

kůra z ½ bio citronu (bez chemického ošetření)

210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři v robotu pomocí nástavce „K“ s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidej žloutky, kůru z citronu, a nakonec prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto, přendej jej do svačinového sáčku a nech ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
  2. Troubu předehřej na 170°C, horkovzdušnou na 160°C, těsto vyválej na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávej moukou, pokud se ti těsto lepí, raději jej vyválej mezi dvěma pečícími papíry. Vykroj libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeným zlehka sádlem dorůžova, asi 10 minut.
  3. Teplé cukroví nech vychladnout a teprve poté slepuj jednotlivé díly marmeládou. Potom posypej moučkovým cukrem (nebo až cukroví budeš dávat na slavnostní stůl) a přendej do krabice. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní.

 

Vánoční perníčky provoněné tuzemákem

Asi 3 plechy

Příprava: 1 hodina + chladnutí těsta (nejlépe přes noc)

Co na perníčky?

100 g másla

100 g medu

500 g prosáté hladké mouky

120 g prosátého moučkového cukru

1 lžíce domácího (nebo kvalitního kupovaného) perníkového koření

1 lžíce kakaa (máme od Lindt)

½ lžičky jedlé sody

2 vejce pokojové teploty

1 lžíce tuzemáku

1 vejce na potření + troška kakaa holandského typu (po upečení)

Co na bílkovou polevu?

150 g moučkového cukru

1 bílek

1 lžíce šťávy z citronu

Jak na to?

  1. Do rendlíku odvaž máslo a med. Zahřej (nesmí se vařit), jen rozpustit, ať se obě ingredience pěkně propojí. Odstav. Do mísy od robota prosej mouku a moučkový cukr. Já prosévám i perníkové koření a kakao. Pak ještě přidej sodu, rozklepnutá vejce a tuzemák. Vlij lehce vychladlé (to poznáš to tak, že když do rendlíku ponoříš prst, neucukneš) rozpuštěné máslo s medem. Pomocí nástavce „K“ vypracuj hladké těsto, chvilku to potrvá, než se začne oddělovat od stran mísy. Pozor – postupně přidávej mouku dle savosti!
  2. Těsto ještě rukama propracuj, rozděl na dvě části a zabal do potravinářské fólie. Nech ho v ledničce odpočinout, ideálně přes noc, minimálně však 3 hodiny.
  3. Předehřej troubu na 170°C. Plechy vylož pečicím papírem. Vyndej si z  ledničky vždy část těsta, tak akorát na rozválení. Nech ho v pokojové teplotě trošku povolit. Postupně z něj vyválej plát silný asi 0,5 cm a vykrajuj libovolné tvary. Přendej je na plechy tak, aby byly trošku dál od sebe. Peč podle velikosti perníčků 8 až 10 minut.
  4. V misce vyšlehej vejce s troškou kakaa. Ještě horké perníčky pomaž, budou se krásné lesknout. Nech vychladnout a teprve poté ulož např. do krabice, kde budou 14-21 dní. Můžeš je zdobit hned po vychladnutí, pokud ne, musí být v suchu a chladu a
  5. Na zdobení si připrav polevu. Do mísy od robota prosej moučkový cukr, přidej bílek a šťávu z citronu. Pomocí „K“ nástavce šlehej při střední rychlosti, dokud nevznikne hladká bílá poleva, která se lehce táhne (může to trvat i 8 minut). Přendej do zdobícího sáčku a perníčky ozdob. Jakmile poleva uschne (zatuhne) můžeš je zase přendat do krabice a otevřít až před Vánoci.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *