Ořechová kolečka s kávovým krémem jsou tu!

Ořechová kolečka s kávovým krémem jsou tu!

Vedle plněných ořechů a vanilkových rohlíčků patří tohle vánoční cukroví mezi moje nejoblíbenější. Málokdy čekám, až se uleží, protože je měkké téměř hned. Zvlášť, když je slepované moka náplní.

Aby bylo jasno. Ano, mám krásné cukroví. To díky naší mamině. Ona každý rok předem plánuje, vytahuje naše staré rodinné recepty a zadělává těsta. Na tuny. Doslova. Někdy je nezastavitelná. Moje zásluha v tomto případě je taková, že s ní zajedu na nákup, že jí pomůžu hníst těsta (v robotu) a že vyloupu (spolu s Theou) kila a kila vlašských ořechů. A když mě pustí k samotnému pečení, je to zázrak. Nechává na mě perníčky a cukroví na poslední chvíli. Ale když mám chuť, udělám si podle jejích receptů cukroví třeba i v létě. A vy můžete taky…

 

Ořechové cukroví s moka náplní

Na 2 plechy

Příprava: 1 hodina + odležení (ideálně 24 hodin, minimálně přes noc)

Co na cukroví?

250 g změklého másla

90 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

3 žloutky

100 g namletých vlašských (nebo pekanových) ořechů

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky (může být i špaldová)

100 g čokolády Lindt Excellence 70% na ozdobu

100 g vlašských (nebo pekanových) ořechů na ozdobu

Co na moka náplň? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

150 g změklého másla

150 g moučkového cukru

2 lžičky silné turecké kávy

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Změklé máslo utři s cukry, žloutky a namletými ořechy v robotu pomocí nástavce “K”. Přidej kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto a nech ho do druhého dne v chladu uležet. Ideálně přes noc.
  2. Předehřej troubu na 170°C. Vál nebo pracovní plochu lehce posyp moukou, vyválej těsto asi 3 mm silné a vykrajuj kolečka. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč asi 10 minut. Cukroví přendej do krabice a nech v chladu a suchu odpočívat 14-21 dní. Teprve pak budeš kolečka slepovat
  3. Před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav moka krém. Máslo utři s moučkovým cukrem a přefiltrovanou kávou a tuzemákem. Čokoládu rozpusť ve vodní lázni.
  4. Kolečka k sobě slepuj moka krémem a navrchu je lžičkou ozdob rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nech zatuhnout.
2 Comments
  1. Dobrý den, chtela bych se zeptat zda do tomoka krému přijde káva nebo uvarena káva děkuji

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *