Krémové dýňové risotto krok za krokem

Krémové dýňové risotto krok za krokem

Co všechno se dá připravit z dýně? Polévka, bábovka, galette, gnocchi ale i risotto. Inspirujte se jednoduchým podzimním receptem.

Možná vám dýně připadá mdlá. Pomůže jí olivový nebo rovnou dýňový olej, česnek zjemní sladkou chuť. A když dodáte na sucho orestované oříšky nebo semínka, dostanete se do úplně jiné gastro dimenze. Já mám nejraději cokoliv z pečené dýně Hokaido, nejen, že si uchová krásně oranžovou barvu, je chuťově výraznější. Připravíte si z ní polévku i pyré na toto risotto. 

Krémové dýňové risotto

4 porce

Příprava: 1 hodina

Co na risotto?

1 malá dýně Hokaido (o velikosti do 1 kg)

sůl a pepř

olivový olej

2 větší šalotky 

1 stroužek česneku nebo 1 menší lžička sušeného česneku

300 g rýže arborio

100 ml suchého bílého vína

800 ml až 1 l domácího kuřecího vývaru 

lístky šalvěje

50 g parmazánu

50 g másla 

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Dýni Hokaido rozpul, vydlabej semínka a nakrájej na měsíčky i se slupkou. Přendej na plech, osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Upeč do měkka, dle velikosti měsíčků, cca 40 minut. 
  2. Oloupej šalotky a česnek a nadrobno nakrájej. V pánvi rozehřej olivový olej, nejprve orestuj šalotky, až začnou skelnatět, přidej nasekaný nebo sušený česnek, prorestuj. Jakmile bude cibulka lehce do hněda vmíchej propláchnutou rýži. Promíchej a krátce orestuj.
  3. Zalij vínem a troškou vývaru, sem tam promíchej a redukuj. Podlévej vývarem, dokud nebude rýže měkká. Může to trvat i více než 30 minut. Ke konci přidej lístky šalvěje, promíchej a nech společně vařit. Podle potřeby osol (záleží jak silný byl vývar).
  4. Upečenou dýni i se slupkou rozmixuj ponorným mixérem. Parmazán nastrouhej. Jakmile bude rýže měkčí, vmíchej pyré z rýže, prohřej. Poté odstav, vmíchej nastrouhaný parmazán a máslo. Nech rozpustit. Rozděl na talíře a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *