Vánoční klasika: 2x recept na perníčky a domácí perníkové koření

Vánoční klasika: 2x recept na perníčky a domácí perníkové koření

Už máte zadělané těsto na perníčky? Máme pro vás hned dva recepty (i pro začátečníky). Ten první je provoněný tuzemákem a druhý vám zaručí ihned měkké perníčky. A co víc, připravte si domácí perníkové koření. 

Co na domácí perníkové koření?

4 hřebíčky

2 kuličky nového koření

1 hvězdička badyánu

1 kousek kardamomu (nebo špetka sušeného)

1 lžička mleté skořice

1 lžička sušeného zázvoru 

1 lžička sušené citronové kůry

Jak na koření? 

Vše utluč v hmoždíři do prášku, přes jemnější sítko přesyp. Pokud koření hned nepoužiješ, dej si ho do skleničky a uzavři. Uchovávej v suchu a ideálně ve tmě.

Vánoční perníčky provoněné tuzemákem

asi 3 plechy

příprava: 1 hodina + chladnutí těsta (nejlépe přes noc)

Co na perníčky?

100 g másla

100 g medu

500 g prosáté hladké mouky 

120 g prosátého moučkového cukru

1 lžíce domácího (nebo kvalitního kupovaného) perníkového koření 

1 lžíce kakaa (máme od Lindt)

½ lžičky jedlé sody

2 vejce pokojové teploty

1 lžíce tuzemáku

1 vejce (nebo jen bílek) na potření + troška kakaa holandského typu (po upečení)

Co na bílkovou polevu?

150 g moučkového cukru

1 bílek

1 lžíce šťávy z citronu

Jak na to?
1. Do rendlíku odvaž máslo a med. Zahřej (nesmí se vařit), jen rozpustit, ať se obě ingredience pěkně propojí. Odstav. Do mísy od robota prosej mouku a moučkový cukr. Já prosévám i perníkové koření a kakao. Pak ještě přidej sodu, rozklepnutá vejce a tuzemák. Vlij lehce vychladlé (to poznáš to tak, že když do rendlíku ponoříš prst, neucukneš) rozpuštěné máslo s medem. Pomocí nástavce „K“ vypracuj hladké těsto, chvilku to potrvá, než se začne oddělovat od stran mísy. Pozor – postupně přidávej mouku dle savosti!
2. Těsto ještě rukama propracuj, rozděl na dvě části a zabal do potravinářské fólie. Nech ho v ledničce odpočinout, ideálně přes noc, minimálně však 3 hodiny.
3. Předehřej troubu na 170°C. Plechy vylož pečicím papírem. Vyndej si z  ledničky vždy část těsta, tak akorát na rozválení. Nech ho v pokojové teplotě trošku povolit. Postupně z něj vyválej plát silný asi 0,5 cm a vykrajuj libovolné tvary. Přendej je na plechy tak, aby byly trošku dál od sebe. Peč podle velikosti perníčků 8 až 10 minut.
4. V misce vyšlehej vejce s troškou kakaa. Ještě horké perníčky pomaž, budou se krásné lesknout. Nech vychladnout a teprve poté ulož např. do krabice, kde budou 14-21 dní. Můžeš je zdobit hned po vychladnutí, pokud ne, musí být v suchu a chladu a temnu. 
5. Na zdobení si připrav polevu. Do mísy od robota prosej moučkový cukr, přidej bílek a šťávu z citronu. Pomocí „K“ nástavce šlehej při střední rychlosti, dokud nevznikne hladká bílá  poleva, která se lehce táhne (může to trvat i 8 minut). Přendej do zdobícího sáčku a perníčky ozdob. Jakmile poleva uschne (zatuhne) můžeš je zase přendat do krabice a otevřít až před Vánoci. 

Ihned měkké vánoční perníčky

na 4 plechy

příprava: 1 hodina + odležení těsta (minimálně 24 hodin)

Co na perníčky?

100 g másla

4 lžíce medu

400 g hladce namleté špaldové mouky (používám Babiččina volba)

160 g moučkového cukru

2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátu)

1 lžíce perníkového koření (mletá skořice, badyán, hřebíček, špetka zázvoru)

1 lžíce kvalitního kakaa holandského typu (používám od Lindt)

1 vejce do těsta

+ 1 vejce (nebo jen bílek) na potření + troška kakaa holandského typu (po upečení)

Co na bílkovou polevu?

150 g moučkového cukru

1 bílek

1 lžíce citronové šťávy

Jak na to?
1. V hrnci rozehřej máslo spolu s medem, jen rozpusť (nesmí se vařit). Odstav a nech trošku vychladnout. Mezitím odvaž a prosej suché ingredience do mísy od robota (použij hák na vypracování těsta). Přidej vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vypracuj hladké těsto.
2. Těsto ještě propracuj prsty, rozděl jej na dvě poloviny a zabal do potravinářské fólie. Nech ho v ledničce do druhého dne odpočinout (ideálně 24 hodin). Můžeš ho tam ale klidně nechat i pár dnů.
3. Pak těsto vyválej na tenký plát a vykrajuj libovolné tvary. Troubu předehřej na 170°C a peč asi 10 minut. Připrav si vyšlehané vejce s troškou kakaa. Vyšlehej bílek s kakaem vidličkou a směsí potři  ještě horké perníčky.
4. Perníčky nech vystydnout. Na zdobení si připrav polevu. Do mísy od robota prosej moučkový cukr, přidej bílek a šťávu z citronu. Pomocí „K“ nástavce šlehej při střední rychlosti, dokud nevznikne hladká bílá poleva, která se táhne (může to trvat i 8 minut). Přendej do zdobícího sáčku a perníčky ozdob. 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *