Dostali jste chuť na pořádný kus vepřového masa? Připravte si kotletky s chilli a bylinkami pomocí metody sous vide. A podávejte je s pečenými bramborami.
Podobně si připravíte i panenku, jehněčí kotletky nebo hovězí steak. Plátky masa osolte, opepřete, přidejte bylinky, trošku olivového oleje a zavakuujte. Vařte při nízké teplotě ve vodní lázni s ponorným vařičem nebo v parní troubě s funkcí sous vide (my máme 900 SteamPro od AEG) dle návodu (podle typu masa). Pak rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem (zastaví se var). Vyjměte maso a dopečte ho na pánvi s troškou oleje nebo na grilu. Tak snadné to je.
Vepřová kotleta s bramborami
4 porce
příprava: 4,5 hodiny (včetně sous vide)
Co na kotletu?
4 vepřové kotlety
50 g špeku (nebo anglické slaniny)
1 větší chilli paprička
4 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
sůl a pepř
olivový olej na zakápnutí
olej na smažení
50 g másla
2 hrsti nasekaného tymiánu
Co na brambory?
800 g nových brambor
1 chilli paprička
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl a pepř
2 hrsti nasekané petrželky
Jak na to?
- Kotlety osol a opepři. Špek a chilli papričky nakrájej. Stroužky česneku oloupej. Vše rozděl do 4 vakuovacích sáčků, přidej snítky tymiánu, zakapej olivovým olejem a zavakuuj. Vař v páře pomocí metody sous vide při 57 °C po dobu 4 hodin. Poté zprudka zchlaď v míse s ledem a studenou vodou (aby se zastavil var). Takto uvařené maso (ve vakuovacím sáčku) můžeš nechat i několik dní v ledničce a pak upravit a podávat.
- Mezitím si uvař brambory i se slupkou do měkka. Sceď a nech vychladnout. Poté brambory nakrájej na půlky, chilli papričku a jarní cibulky nakrájej na větší kousky, česnek oloupej. Vše orestuj na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Dochuť solí a pepřem.
- Kotlety vyndej z vakuovacího sáčku, očisti od ingrediencí a na rozpálené pánvi na oleji je orestuj z každé strany do zlatova. Nakonec přidej máslo a nasekaný tymián. Pomocí lžíce kotlety přelévej rozpuštěným máslem tak, aby se maso restovalo i z vrchní strany. Máslo s tymiánem dodá masu jemnější chuť a křupavost.
- Kotlety podávej s orestovanými bramborami, polij troškou šťávy z pánve (z masa) a ozdob nasekanou petrželkou.