Sous vide: Pikantní vepřová kotleta s bramborami

Sous vide: Pikantní vepřová kotleta s bramborami

Dostali jste chuť na pořádný kus vepřového masa? Připravte si kotletky s chilli a bylinkami pomocí metody sous vide. A podávejte je s pečenými bramborami.

Podobně si připravíte i panenku, jehněčí kotletky nebo hovězí steak. Plátky masa osolte, opepřete, přidejte bylinky, trošku olivového oleje a zavakuujte. Vařte při nízké teplotě ve vodní lázni s ponorným vařičem nebo v parní troubě s funkcí sous vide (my máme 900 SteamPro od AEG) dle návodu (podle typu masa). Pak rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem (zastaví se var). Vyjměte maso a dopečte ho na pánvi s troškou oleje nebo na grilu. Tak snadné to je.

Vepřová kotleta s bramborami

4 porce

příprava: 4,5 hodiny (včetně sous vide)

Co na kotletu?

4 vepřové kotlety

50 g špeku (nebo anglické slaniny)

1 větší chilli paprička

4 stroužky česneku

4 snítky tymiánu

sůl a pepř

olivový olej na zakápnutí

olej na smažení

50 g másla

2 hrsti nasekaného tymiánu

Co na brambory?

800 g nových brambor

1 chilli paprička

2 jarní cibulky

4 stroužky česneku

olivový olej

sůl a pepř

2 hrsti nasekané petrželky

Jak na to?

  1. Kotlety osol a opepři. Špek a chilli papričky nakrájej. Stroužky česneku oloupej. Vše rozděl do 4 vakuovacích sáčků, přidej snítky tymiánu, zakapej olivovým olejem a zavakuuj. Vař v páře pomocí metody sous vide při 57 °C po dobu 4 hodin. Poté zprudka zchlaď v míse s ledem a studenou vodou (aby se zastavil var). Takto uvařené maso (ve vakuovacím sáčku) můžeš nechat i několik dní v ledničce a pak upravit a podávat.
  2. Mezitím si uvař brambory i se slupkou do měkka. Sceď a nech vychladnout. Poté brambory nakrájej na půlky, chilli papričku a jarní cibulky nakrájej na větší kousky, česnek oloupej. Vše orestuj na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Dochuť solí a pepřem.
  3. Kotlety vyndej z vakuovacího sáčku, očisti od ingrediencí a na rozpálené pánvi na oleji je orestuj z každé strany do zlatova. Nakonec přidej máslo a nasekaný tymián. Pomocí lžíce kotlety přelévej rozpuštěným máslem tak, aby se maso restovalo i z vrchní strany. Máslo s tymiánem dodá masu jemnější chuť a křupavost.
  4. Kotlety podávej s orestovanými bramborami, polij troškou šťávy z pánve (z masa) a ozdob nasekanou petrželkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *