Místo klasického risotta zkuste tarhoňové s krevetami

Místo klasického risotta zkuste tarhoňové s krevetami

Máte pocit, že vás italské risotto hned zasytí? Máme řešení. Recept na lehčí verzi – rizoto z tarhoni podávané s krevetami.

Výhodou tohoto jídla je, že základ může být vegetariánský. Takto upravená tarhoňa se dá jíst i za studena nebo si ji můžete dát jako přílohu. A co k rizotu? My si dali krevety, ale stejně tak dobré jsou kousky orestovaného kuřecího masa.

Tarhoňové rizoto s krevetami

4 porce

příprava: 45 minut + marinování krevet

Co na rizoto?

300 g krevet, vyloupaných

2 velké hrsti nasekané petrželky

chilli papričky dle chuti

3 lžíce olivového oleje

1 citron

400 g tarhoni

2 červené cibule

4 stroužky česneku

100 g sušených rajčat

100 g vypeckovaných oliv

100 g hrášku (čerstvého nebo mraženého, povoleného)

200 ml kuřecího vývaru

80 g parmazánu

50 g másla

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Očištěné krevety osol a opepři. Přendej do misky. Přidej 1 hrst nasekané petrželky, nasekané chilli papričky, jednu lžíci oleje a šťávu z citronu. Vše důkladně promíchej. Nech odpočinout v chladu, ideálně jednu hodinu.
  2. Poté krevety zprudka orestuj na pánvi na oleji, zabere to asi 3 minuty. Pozor, nesmí se dusit! Když jich dáš moc na pánev, vypustí velké množství šťávy a pak se místo restování budou dusit.
  3. Tarhoňu uvař dle návodu. Poté propláchni studenou vodou, aby se zastavil var. Na pánvi na 2 lžících oleje orestuj nasekanou cibulku. Pak přidej nasekaný česnek a nadrobno nakrájená sušená rajčata. Do hotového základu vmíchej uvařenou tarhoňu, orestuj a zalij polovinou vývaru. Nech probublat.
  4. Přidej hrášek spolu s pokrájenými olivami. Podlij zbylým vývarem a opět nech krátce probublat. Osol, opepři a přidej máslo. To nech rozpustit, promíchej a na závěr vmíchej nastrouhaný parmazán. Vše důkladně promíchej. Zasyp 1 hrstí petrželky a podávej s hotovými krevetami.

2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *