Šneci z kynutého těsta s makovou náplní

Šneci z kynutého těsta s makovou náplní

Milujete skořicové šneky? Zkuste si je doma upéct i s makovou náplní. Jako každý recept z kynutého těsta chce i tento čas, ale výsledek je dokonalý.

Jak můžeš tento recept ještě vylepšit? Pokud máš čas, připrav si citronovou polevu z moučkového cukru, šťávy z citronu a horké vody. Šneci ale skvěle chutnají s ořechovou náplní. Recept na ní najdete tady. U nás na blogu najdete ale i klasiku – skořicové šneky zalité pudinkem.

Šneci s makovou náplní

na 2 plechy

příprava: 2 hodiny

Co na kynuté těsto?

500 g hladké mouky

½ kostky čerstvého droždí (22 g)

60 g třtinového cukru

250 ml mléka

60 g másla

1 špetka soli

1 vejce (velikosti M), pokojové teploty

Co na makovou náplň?

100 ml mléka

40 g másla

80 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

100 g mletého máku

Co na dokončení?

1 vyšlehané vejce na potření

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Nachystej si kynuté těsto. Mouku prosej do mísy od robota, přidej droždí a cukr. Mléko s máslem zahřej v rendlíku tak, aby se ohřálo, máslo rozpustilo (nesmí to být horké!). Poté máslovou směs přelij do mísy k mouce, přidej sůl a vejce.
  2. Pomocí nástavce ve tvaru háku propracuj těsto. Mělo by se krásně odlepit od okrajů mísy. Pokud se to nevede, je moc lepivé, můžeš přidat trošinku mouky (pozor, ne moc, šneci by byly suchý). Z těsta vytvaruj kouli, přendej zpět do mísy, přiklop čistou utěrkou a nech na teplém místě kynout hodinu.
  3. Mezitím si připrav makovou náplň. V rendlíku rozehřej mléko s máslem a cukry. Vmíchej mák a za stálého míchání při střední teplotě vař, dokud náplň nezhoustne, stačí 3 minuty. Poté odstav a nech vychladnout.
  4. Nakynuté těsto rozválej na pracovní ploše na obdélník o tloušťce asi 3 mm. Potři směsí máku, klidně až do krajů. Roluj jako roládu od té delší strany, vždy trošku přitlač, ať je co nejpevnější. Nožíkem nakrájej šneky asi 3 cm široké. Rozlož je dál od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Přikryj čistou utěrkou a nech kynout ještě 30 minut.
  5. Troubu rozehřej na 180 °C. Nakynuté šneky potři vyšlehaným vejcem a peč dozlatova, asi 18 minut, podle velikosti. Vždy peč nejprve jeden plech, poté druhý. Upečené šneky nech (i s plechem) na kuchyňské mřížce vychladnout. Posyp zlehka moučkovým cukrem a podávej.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *