Jak na batátové krokety s kotletou na grilu

Jak na batátové krokety s kotletou na grilu

Hranolky nebo krokety? A když krokety, co si je jednou doma připravit z batát? Může to být zajímavá příloha ke grilovanému steaku. Podávejte s majonézou se zeleným pestem.

Pokud ale nemáš batáty, podobně připravíš i krokety z dopředu pečených nebo uvařených brambor. Zajímavou barvu a chuť dodá i vařená mrkev. Čím méně tekutiny, tím lépe! Původně jsme krokety zkoušeli obalit i v hrubé mouce, ale strouhanka jim dodala křupavost i lepší chuť. A k čemu krokety? Jen tak nebo k masu z grilu.

Batátové krokety s kotletou

4 porce

příprava: 40 minut + upečení (uvaření) batát

Co na krokety?

600 g pečených nebo vařených batát (lepší jsou pečené)

1 lžička sušeného česneku

sůl a pepř

60 g parmazánu

1 vejce

1 chilli paprička

20 g másla

200 g hrubé mouky

1 lžíce bramborového škrobu

strouhanka na obalení

olej na smažení

Co na kotlety?

4 vepřové kotlety (každá asi 200 g)

sůl a pepř

zelené pesto na potření – náš recept na petrželkové s koriandrem najdeš tady

Co na majonézu?

100 g majonézy

2 lžíce zeleného pesta (dle chuti)

sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

  1. Vychladlé upečené (nebo uvařené) batáty oloupej, přendej do velké mísy. Rozmačkej pomocí vidličky. Poté přidej česnek, sůl, pepř a najemno nastrouhaný parmazán. Přidej vejce, nasekanou chilli papričku a změklé nebo rozehřáté (ale ne horké) máslo.
  2. Vše důkladně promíchej. Postupně přidávej mouku a škrob. Podle hutnosti těsta poznáš, zda se již dají tvořit krokety. Jakmile bude těsto hustší, vezmi malé množství (polévkovou lžící, ve velikosti průměru asi 2-3 cm) do dlaně a ušoulej kuličku, obal ji ve strouhance. Opakuj, dokud nebudeš mít všechny krokety.
  3. V hlubším rendlíku rozehřej olej a smaž krokety (ponořené) dozlatova, asi 6 minut. Mezitím zlehka naklep paličkou na maso (nepotrhej!) kotlety, osol a opepři je z obou stran a potři „zeleným“ pestem. Griluj (ideálně na kompaktním grilu) z každé strany 3-4 minuty (dle tloušťky masa) dozlatova.
  4. V misce smíchej majonézu se „zeleným“ pestem, dochuť podle potřeby solí a pepřem. Podávej s kotletami a kroketami.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *