Ragù alla bolognese je hustá omáčka založená na mase. Možná jste si jí dávali v Bologni s tagliatelle nebo jako lasagne alla bolognese. U nás doma ji máme nejraději se špagetami.
Věděli jste, že boloňskou omáčku můžete snadno připravit (stejně jako my) v kuchyňském robotu Cooking Chef XL od @kenwoodcz? Umí vážit a nabízí i možnost indukčního vaření. A má širokou nabídku příslušenství. Namelte si maso v mlýnku, připravte si ingredience na boloňskou a pak už jen stačí nastavit čas, intenzitu míchání a teplotu! Jídlo z jednoho hrnce? Ne! Jídlo z jedné mísy! Inspirujte se a přijímejte výzvy v kuchyni.
Boloňská omáčka se špagetami
4 porce
příprava: 60 minut
Co na boloňskou?
500 g hovězího masa (loupaná plec)
1 lžíce olivového oleje
2 červené cibule
3 stroužky česneku
100 g anglické slaniny
2 mrkve
3 řapíkatého celeru
100 g rajčatového protlaku
100 ml červeného vína
800 g loupaných krájených rajčat
200 ml hovězího vývaru na podlití
1 hrst sušeného oregana
sůl a pepř
4 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1 citronu
1 hrst nasekané bazalky
Co na dokončení?
400 g špaget
parmazán
bazalka
olivový olej na zakápnutí
Jak na to?
- Hovězí namel nahrubo na mlýnku na maso. Připrav si kuchyňského robota Cooking Chef XL, použij vařící metlu a kryt proti rozstřiku jako příslušenství. Do mísy od robota nalij olej, přiklop. Na displeji nastav čas 40 minut, intenzitu míchání 3 a teplotu 140°C.
- Do otvoru tomu určenému přidej nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem a slaninou a nech restovat. Poté přisyp nastrouhanou mrkev, orestuj. Pak mleté maso, sůl, pepř a nech 10 minut restovat
- Přidej nakrájený řapíkatý celer, protlak, restuj tak 2 minuty, poté zalij vínem a vař asi 5 minut (aby se odpařil alkohol). Nakonec přidej loupaná rajčata, vývar, oregano a nech vařit, dokud se neozve signalizace na robotu.
- Na závěr dochuť boloňskou omáčku cukrem a šťávou z citronu, případně ještě solí a pepřem. Vmíchej nasekanou bazalku. Podávej se špagetami, lístky bazalky a parmazánem. A můžeš ještě zakápnout olejem.
P. S.: Boloňskou omáčku stejným způsobem můžeš připravit i na pánvi. Průběžně míchej, kontroluj.