Jak na kapustové karbanátky s králičím masem

Jak na kapustové karbanátky s králičím masem

Svou zelenou barvou připomíná jaro. Je cenově dostupná, zdravá a dodává „říz“ i jinak možná nudným jídlům. O kom je řeč? O kapustě.

Existují různé druhy kapusty. I když se na první pohled zdají podobné, je mezi nimi přeci jen rozdíl. Teď je ještě běžně k dostání podzimní kapusta. Má víc uzavřenou hlávku, větší a silnější kadeřavé listy, které je potřeba spařit před tepelnou úpravou. Ta jarní, na kterou já se osobně těším už teď, je menší, má křehké listy, rozvírá se do tvaru růže a stačí ji jen krátce povařit. Nejsalátovější z nich je pak letní hlávková kapusta s křehkými listy. Ta se rozhodně hodí na grilování na zahradě. Ale už dost nudy. Radši se pusťte do těhle karbanátků, které zjemňuje šťavnaté králičí maso a iberijský špek. A i když já králíka moc nemusím, tohle jídlo zbožňuju.

 

Kapustové karbanátky

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na karbanátky?

500 g mletého králičího masa

400 g kapusty

50 g iberijského špeku

1 vejce

1 lžíce hrubozrnné hořčice

2 stroužky česneku

1 lžička zauzené papriky

majoránka

tymián

sůl a pepř

strouhanka na zahuštění

olej na smažení

Jak na to?

  1. Namel si králičí maso. Na mletí se hodí odřezky, pláty z bříška a hrudníku. Listy kapusty spař vroucí vodou, nech okapat, vychladnout, poté vykrájej tvrdé části a nasekej nadrobno. Rozhodně ji nemel s masem, ať mají karbanátky nějakou strukturu, není to kaše. Špek nakrájej na malé kostičky. Iberijský se krásně rozpadá, je jemný. To vše dej do jedné mísy.
  2. Přidej vejce, hořčici, nasekaný česnek, papriku, majoránku, tymián a dochuť solí a pepřem. Promíchej a podle potřeby zahusti strouhankou. Na pánvi rozehřej olej, vytvaruj karbanátky a smaž je z obou stran dozlatova, z každé asi 3-5 minut, podle velikosti. Do trouby je raději nedávej, byly by vysušené. Kapustové karbanátky podávej s bramborami, kaší nebo si je „vraž“ do žemle.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *