Jak na koláč galette s jahodami a rebarborou

Jak na koláč galette s jahodami a rebarborou

Dlouho jsem si na tento křehký koláč netroufala, připadal mi strašně složitý. Když jsem se konečně odhodlala, musím říct, že s troškou trpělivosti galette zvládne každý!

Skvělé na tomhle koláči je, že dovnitř můžete dát cokoliv podle sezony. V zimě třeba dýni s jablky a ořechy. V létě pak lesní ovoce, na podzim zase švestky. A co je snad ještě lepší, můžete galette připravit i na slaný způsob se sýrem a provoněný bylinkami. Ten zkusím příště…

 

Galette s jahodami a rebarborou

1 koláč

příprava: 30 minut + 60 minut chlazení těsta + 45 minut pečení

 

Co na těsto galette?

280 g hladké špaldové mouky + na pracovní vál

50 g kukuřičné mouky

70 g třtinového cukru

špetka soli (dávám jemnou himálajskou)

100 g studeného másla

1 vejce

100 ml podmáslí

 

Co na náplň do galette?

250 g rebarbory

250 g jahod

150 g třtinového cukru + na posypání

1 lžička mleté skořice

70 ml jablečného džusu (100% fresh)

moučkový cukr na posypání

 

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na galette. Odměř si mouky a prosej je do mísy od robota. Přidej třtinový cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené studené máslo a začni těsto pomocí hnětacího háku propracovávat. Pak přidej vejce, zase nech robota běžet a pak postupně přidávej podmáslí (můžeš dát i míň podmáslí a přidat lžíci smetany 40%). Těsto musí být hladké, takové, aby se s ním dalo pracovat. Nesmí být tekuté.
  2. Pak těsto ještě rukama propracuj, můžeš na to použít vál s troškou hladké špaldové mouky. Kouli z těsta přendej do mikrotenového sáčku a dej do ledničky na hodinu odpočinout.
  3. Pak si pomalu začni připravovat náplň. Rebarboru podle potřeby oloupej, dřevnaté konce odkroj a stonky nakrájej na tenčí plátky. Přendej do mísy. Omyté jahody také nakrájej na plátky a přidej k rebarboře. Vmíchej opatrně cukr, skořici a zalij to jablečným džusem. Promíchej a nech odpočinout aspoň 15 minut.
  4. Troubu předehřej na 155°C (parní na 150°C). Vyndej těsto na vál (můžeš ho podsypat troškou mouky) a vyválej větší kruh o průměru asi 40 cm. Tloušťka je max 1 cm. Od středu začni rovnoměrně rozkládat naložené ovoce, tekutinu nech v míse. Nabírám to lžící a o okraj nechám ovoce okapat. Směs rovnoměrně rozděl, okraje těsta nech čisté, asi 4 cm.
  5. Pak těsto postupně překládej přes směs. Okraje těsta potři tím, co ti zbylo v míse po ovoci. Je tam jablečná šťáva smíchaná s cukrem a skořicí. Zlehka ještě posyp třtinovým cukrem. Peč dozlatova, asi 45 minut. V průběhu pečení můžeš okraje ještě potřít. Nakonec nech galette vychladnout na mřížce a teprve pak pocukruj moučkovým cukrem a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *