Škola české kuchyně: Jak na domácí nadýchané houskové knedlíky

Škola české kuchyně: Jak na domácí nadýchané houskové knedlíky

Knedlíky kynuté, nekynuté, bramborové, plněné – je jich tolik druhů a všechny (když se dělají poctivě) jsou prostě skvělé! A rozhodně do české kuchyně patří, ať už držíme dietu nebo ne.

Mě osobně děsí knedlíky, které vypadají jako hračka pro děti. Jsou tak nadýchané, bílé a neobsahují žádné kousky. Vím, jsou kynuté, dobře pojmou omáčku a o to tu přeci jde. Nebo ne? Nechci se chlubit tím, kolik knedlíků jsem snědla k obědu. Prostě si je chci užít takové, jaké (a zde zase opakuji) podle mě mají být. Mají mít chuť, tvar (třeba i nepřirozený) který drží pohromadě, když se namočí do šťávy nebo do omáčky. Nesmí být ale tvrdé, „zdrcnuté“, ani se rozpadat ještě před tím, než je dáte na talíř. Zní to jako věda? Vůbec ne, jde o cvik. A taky vychytat poměry, protože každá mouka je trošku jiná. Mít alespoň jeden den staré pečivo, ale ne tvrdé, šetřit se solí a začít s práškem do pečiva, než se pustíte do kynutých knedlíků. Tyhle domácí houskové můžou být dobrou startovní čárou. A je to vcelku rychlovka!

Domácí houskové knedlíky

4 porce

příprava: 40 minut

Co na knedlíky?

4 housky

2 hrnky polohrubé mouky

½ prášku do pečiva (6 g)

špetka soli

1 vejce

1 hrnek vody (ideálně sodovky)

Co ještě budeš potřebovat?

párátka

režnou niť

Jak na to?

  1. Nakrájej housky na menší kostičky, přendej je do větší mísy, přisyp mouku, kypřící prášek, špetku soli a vejce. Postupně přidávej vodu. Ještě lepší je sodovka, knedlíky budou mnohem nadýchanější, lehčí. Vypracuj těsto, v tuhle chvíli je to nejlepší rukama. Rozděl ho na dvě části a uválej dvě stejně nebo aspoň podobně velké šišky.
  2. Ve velkém hrnci přiveď k varu vodu. Vlož do ní knedlíky, sniž teplotu, ale tak, aby se voda vařila, přiklop částečně pokličkou a vař 14 minut z jedné strany. Potom otoč knedlíky a vař dalších 14 minut.
  3. Uvařené knedlíky vyndej na vál nebo pracovní plochu a propíchej párátkem. Krájej režnou nití. A jak na to? Vezmi delší niť, podsuň pod knedlík a obě ruce nahoře na jednom místě překřiž, tak se knedlík krásně odřízne. Nožem nekrájej, studený kov by mohl knedlíky srazit. Pak už jen podávej s masem i bez, s omáčkou nebo šťávou a když ti zbydou, tak třeba míchané s vejci.

Jak zamrazit knedlíky?

Když si budeš chtít udělat knedlík do zásoby, vyndej ho z hrnce, propíchej párátkem, nech okapat a vychladnout. Pak ho dej do potravinového sáčku. Pokud máš možnost, knedlíky zavakuuj.

Čím méně vzduchu a tekutiny v sáčku bude, tím lépe. Přendej do mrazáku, při teplotě asi – 18°C tam vydrží až 3 měsíce.

Než knedlíky budeš chtít jíst, vlož sáček se zmraženým knedlíkem do hrnce se studenou vodou, přiveď k varu a vař asi 15 minut. Můžeš je připravit i na páře, počítej s tím, že to zabere až dvojnásobek času.

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *