Italská kuchyně: Jak na oblíbené lasagne bolognese s domácím sugem

Italská kuchyně: Jak na oblíbené lasagne bolognese s domácím sugem

Příprava lasagní se mi vždycky zdála jako „high level“ italské kuchyně. Přitom na tom není nic složitého! Stačí vám kvalitní suroviny (včetně domácí omáčky sugo), troška času a pomocné ručičky.

Pokud jste si podle Slepičárny udělali domácí sugo do zásoby, pak se vám teď bude hodit. Ale jestli ne, tak nezoufejte! Stačí, když na olivovém oleji orestujete nasekanou šalotku a česnek, přidáte hovězí mleté maso, osolíte, opepříte a krátce orestujete. Pak vmíchejte oloupaná rajčata (mohou to být i ta z plechovky, budete potřebovat dvě) a duste tak 10 minut. Poté přidejte jeden menší kvalitní rajčatový protlak, nasekanou bazalku a dochuťte podle potřeby třtinovým cukrem, solí a pepřem. Duste ještě 5 minut. Mezitím si připravte bešamel a pak už můžete rovnou přejít na přípravu lasagní.

Lasagne bolognese se sugem

4 porce (pekáček o velikosti 30 x 20 cm)

příprava: 60 minut

Co na lasagne?

300 g sušených lasagní

400 g mletého hovězího masa

2 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

domácí rajčatové sugo

 

Co na bešamel?

60 g másla

3 lžíce hladké mouky

600 ml plnotučného mléka

100 g parmazánu

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Mleté hovězí maso osol a opepři. Restuj na olivovém oleji tak dlouho, dokud nezhnědne. Poté přidej rajčatové sugo a chvilku dus při nízké teplotě dohromady, ať se propojí chutě.
  2. Mezitím si připrav bešamel. V hrnci rozehřej máslo, přidej mouku a při nižší teplotě míchej, dokud se nevytvoří světle hnědá jíška. Postupně přidávej mléko a průběžně míchej, dochuť solí a pepřem. Přidej 50 g nastrouhaného parmazánu. Za krátkou dobu se vytvoří řídká kaše. Bešamel udržuj v teple třeba na vypnuté plotýnce, ale už nevař.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Na dno pekáče rozprostři trošku bešamelu, na něj vyskládej první vrstvu lasagní. Na ně zase dej trošku bešamelu, jinak může být spodní část lasagní nedopečená, tvrdá). Pak navrch dej vrstvu mletého masa se sugem, následuje další patro lasagní. Znovu bešamel a tak stále dokola, až to celé zakončíš pláty lasagní. Nakonec dolej bešamel a zasyp zbytkem nastrouhaného parmazánu. Peč dozlatova, asi 40 minut.

 

2 Comments
  1. Fajn recept. Já si připravuji bešamel okořeněný muškátovým oříškem , těsto a hovězí ragů den předem. No a druhý den rozdělím těsto na dílky které postupně vyválím na průměr zapékací misky při kladení jednotlivých pater . Bešamel a ragů mám chladné. Můj postup, ani lepší, ani horší nežli ten váš. Ale dělám si všechno sám, to těsto vážně vyjde na směšně lacino a vím co v něm mám a že je všechno čerstvé.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *