Navařeno do zásoby: Jak na pravé domácí rajčatové sugo al pomodoro

Navařeno do zásoby: Jak na pravé domácí rajčatové sugo al pomodoro

Úrodu rajčat sklízíme ještě v září a když už máme plné zuby leča nebo rajské polévky, pak musí zákonitě přijít na řadu sugo al pomodoro. To se hodí nejen k těstovinám, ale i do božských lasagní.

I když se příprava suga jeví jako naprosto jednoduchá záležitost, zbrzdí vás oloupání rajčat. Existují dvě možnosti, jak na to. Pokud máte masitá rajčata, pak je nahoře na slupce zlehka nařízněte do kříže. Pak je ponořte krátce do velkého hrnce s vroucí vodou a ihned přendejte do druhé velké nádoby s ledovou vodou. Tomu se říká blanšírování. Snadno rajčata oloupete. Dužinu pak nakrájejte na menší kousky. Čím méně semínek, tím samozřejmě lépe. Druhá varianta, jak oloupat rajčata, je mnohem jednodušší, ale trvá stejně dlouhou dobu a v kuchyni to bude pravděpodobně vypadat jako po výbuchu. Vezměte si struhadlo a rajčata strouhejte tak, aby vám v dlani vždy zůstala rozprostřená slupka. To dělám tehdy, když má menší rajčátka nebo třeba odrůdu San Marzano.

Domácí rajčatové sugo

4-6 porcí

příprava: 60 minut

Co na rajčatové sugo?

1 větší šalotka

70 ml extra panenského olivového oleje

1 kg rajčat (ideálně masitá nebo San Marzano)

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce rajčatového protlaku

mořská sůl

2 stroužky česneku (nemusí být)

hrst bazalky (omytá a osušená)

Jak na to?

  1. Na pánvi rozehřej část olivového oleje, orestuj nasekanou šalotku a stroužky česneku. Přidej rajčata, nakrájená nebo nastrouhaná, hlavně zbavená slupek. V případě, že máš masitá rajčata, tak i zrníček.
  2. Krátce orestuj, pak přiklop a dus pod pokličkou 10 minut. Dochuť cukrem, rajčatovým protlakem a při nízké teplotě dus dalších 30 minut. Pokud spěcháš, můžeš i kratší dobu, jde jen o to, aby se všechny chutě krásně propojily.
  3. Asi po 20 minut před koncem přidej sůl a lístky omyté a osušené bazalky. Úplně nakonec podle potřeby dochuť cukrem nebo solí a dolij zbytek olivového oleje. Pokud sugo nepoužiješ hned, pak olej nepřidávej, omáčku můžeš zamrazit nebo dát do uzavíratelné zavařovačky a sterilovat. A až sugo budeš chtít sníst, pak směs jen krátce podus (prohřej) s troškou olivového oleje.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *