Vánoční cukroví: Jak na máslové křehké kytičky s vlašskými ořechy a kandovanou třešní

Vánoční cukroví: Jak na máslové křehké kytičky s vlašskými ořechy a kandovanou třešní

Křehké máslové cukroví mi připomíná svou chutí i vůní anglické sušenky s tím rozdílem, že je na Vánoce osvěží lehce kyselá marmeláda a ozdobí namleté ořechy. Připravte se na čaj o páté i vy.

Vánoce jsou už za rohem. Ačkoliv není nikde sníh a teplota je stále nad nulou, připomínáme si je u nás doma každým adventním víkendem. Ideálně pečením cukroví s lidmi, co nás baví. Stačí si připravit těsta den dopředu a pak už je jen vyválet, vykrajovat různé tvary, péct, zdobit je, popíjet čaj, svařák a povídat si. Když připravíte rovnou dvojitou dávku, můžete pár kousků zabalit návštěvě jako výslužku anebo je rovnou ochutnat.

 

Máslové kytičky s ořechy

4 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

 

Co na máslové kytičky?

250 g másla

90 g moučkového cukru

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

3 žloutky (velikost vajec M)

kůra z 1/2 citronu (bez chemického ošetření)

330 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

1 bílek

namleté vlašské ořechy (nebo nastrouhaný kokos)

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

kandované třešně (nebo čokoládové čočky)

 

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutky a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Rozděl ho na dvě poloviny a ty přendej do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
  2. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj kytičky. Do poloviny z kytiček vykroj ve středu kolečka. Peč v předehřáté troubě při 180°C na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut. V horkovzdušné troubě pak při 160°C také dorůžova, asi 10 minut.
  3. Upečené kytičky s kolečkem potři z vrchní části vyšlehaným bílkem a ponoř do misky s namletými ořechy. Kytičky poslepuj marmeládou a ozdob kandovanou třešní. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Může to zabrat 2 týdny, ale už po týdnu mi přijdou měkké.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *