Na svátečním stole by neměla chybět tradiční nádivka. Natrhejte si kopřivy a použijte tři druhy masa. To je ten správný základ!
Když se poštěstí, a Velikonoce připadnou až na duben, pak máme velkou šanci, že už budou na zahradě vzrostlé kopřivy i libeček. Můžeme si zajít nasbírat medvědí česnek. A pak už nám nic nebrání pustit se do přípravy hlavičky, jak se taky jinak u nás nádivce říká. Podávejte ji jako hlavní chod a nezapomeňte ani na jarní uzenou polévku s kroupami a bylinkami.
Co možná nevíte o kopřivách
Mladé listy podle mě tolik nežahají, ale i tak si beru zahradní rukavice a vytrhávám je i s kořeny. Když mě nějaká náhodou žahne, pak si opakuju, jak jsou kopřivy zdravé. Obsahují hodně vitaminů (hlavně C, B2 a B6) a taky chlorofyl (ten působí protizánětlivě). Mladé kopřivy se dávají kromě nádivky i do polévek, skvělé jsou v játrových knedlíčkách, zkuste je přidat i do karlovarského knedlíku.
Velikonoční nádivka
4 porce
příprava: 3 hodiny i s vývarem
Co na nádivku?
1 kuřecí prsa
200 g předního telecího masa
200 g uzeného masa
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
koření na vývar (bobkový list, nové koření, celý pepř)
2 hrsti nasekaných kopřiv
hrst nasekaného medvědího česneku
hrst nasekaného libečku
hrst nasekané petrželky
hrst nasekané pažitky
200 g baby špenátu
2 jarní cibulky
12 toastových chlebů
300 ml smetany ke šlehání 33%
200 ml vývaru z masa
6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
sůl a pepř
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy (může být i pečicí papír)
Jak na to?
- Uvař maso. Kuřecí, telecí a koleno dej do horké vody a vař asi 30 minut. Poté slij, přendej do čisté vody, přidej očištěnou a na menší kousky nakrájenou zeleninu a koření. Vař při nízké teplotě doměkka, asi 2 hodiny. Ze začátku sbírej pěnu z povrchu.
- Nasekej bylinky, baby špenát a jarní cibulky. Toastový chléb nakrájej na menší kostičky. Namoč je ve smetaně smíchané s vychladlým vývarem. Přidej žloutky, vše zelené, na menší kousky nakrájené maso, osol a opepři. Vyšlehej z bílků sníh a ten zlehka zapracuj do nádivky.
- Formu vymaž máslem a vysyp strouhankou. Dovnitř rozlož směs na nádivku. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 50 minut.