Bylinkové grissini s jogurtovým dipem

Bylinkové grissini s jogurtovým dipem

Den dětí se u nás slaví v teenage stylu. Upečou se italské grissini s bylinkami a parmazánem. Připraví se dip a pak už se jen slaví, ideálně bez rodičů.

V Itálii se tyhle kynuté tyčinky podávají snad v každé restauraci. Jsou křehké a můžou být dlouhé až 70 cm. Základem je pšeničná mouka, voda a droždí. Já je potírám olivovým olejem, protože mám ráda, když jsou zároveň vláčné. Ale ty pravé grissini jsou takové, které nahlas křupnou, když je rozlomíte. Musí se z nich při pečení dostat všechen vzduch. Vlastně do nich ani nepatří bylinky. Jenže znáte to, když chcete víc – více chuti bylinek, sýra a mořské soli. A pozor! Rozhodně nemusí být dozlatova upečené.

Něco málo z historie grissini:

Říká se, že jeden ze synů italského krále Vittoria Emanuela II. byl špatný jedlík. Nechtěl chleba! Lékař se domníval, že je jeho odpor způsobený poruchou zažívání a proto poprosil dvorního pekaře, aby princi upekl chléb bez měkké střídky. A tak vznikla a mezi turínskými pekaři zakotvila tato dlouhá, tenká a křehká tyčka z chlebového těsta. 

Bylinkové grissini

asi 50 kusů

příprava: 60 minut + 60 minut kynutí

Co na grissini?

500 g hladké mouky + na zaprášení

1 lžíce mořské soli

300 ml teplé vody (ne horké!)

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

1 lžička třtinového cukru

1 lžíce sušeného tymiánu

1 lžíce sušené bazalky

½ lžičky sušeného česneku (nemusí být)

40 g nastrouhaného parmazánu

olivový olej smíchaný se solí na potření

Co na jogurtový dip?

200 g bílého jogurtu

nať řapíkatého celeru (nebo čerstvé bylinky)

mořská sůl

růžový pepř

olivový olej

šťáva z citronu na dochucení

Jak na to?

  1. Prosej mouku do mísy a přidej sůl. Do hrnku nalij vlažnou vodu, rozdrob do ní droždí a přidej cukr. Nech v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 5 minut. Přilij kvásek k mouce, přidej bylinky, česnek a najemno nastrouhaný parmazán. Vypracuj v robotu s hnětacím hákem hladké těsto. Nech ho v teple kynout minimálně 60 minut.
  2. Předehřej si horkovzdušnou troubu na 160°C. Nakynuté těsto vyválej na plát asi 1 cm tlustý a krájej max 1 cm široké proužky. Ty přendávej na plechy vyložené pečicím papírem. Nám to vyšlo na 4 plechy. Než všechno doděláš, můžou zatím kynout.
  3. Potři grissini olivovým olejem smíchaným s troškou soli. Peč dorůžova, asi 30 minut. Nech na roštu vystydnout. Když tyčinky doma nesníte hned, klidně je nech v kuchyni „doschnout“, budou pak křupavější.
  4. Připrav si dip. Nasekej nať řapíkatého celeru a přidej ji do bílého jogurtu. Dochuť solí, pepřem, olivovým olejem a šťávou z citronu. Podávej spolu s grissiny.

Baví tě italské pečivo? Recept na focacciu najdeš zde

Slepicarnablog_focaccia

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *