Znáte chlapa, co by dobrovolně jedl salát? Možná si ale dá, když ho překvapíte touhle českou klasikou (našeho dětství) – rajčatovým salátem pro masožravce, sýraře a všechny, co milujou majonézu.
Aby byl salát dokonalý, potřebujete opravdu šťavnatá masitá rajčata, ta co voní! Jakmile je nakrájíte, nezapomeňte je nechat vypustit šťávu a tu pak vylijte, ať není salát vodnatý. Dále potřebujete šťastná vejce, kvalitní šunka a sýr (žádné light verze nebo dokonce majonézu, na to rovnou zapomeňte). Nejdůležitější ale je, že tento salát se podává vychlazený a ideálně s čerstvým českým rohlíkem. U nás se to pak jí lžící rovnou z mísy.
Rajčatový salát s vejci
4 porce
příprava: 30 minut + chlazení
Co na salát?
4 vejce
8 masitých rajčat
3 jarní cibulky
100 g kvalitní šunky vcelku
120 g hermelínu (můžete z části nahradit i eidamem pro chuť)
30 g parmazánu
100 g majonézy
sůl a pepř
pažitka
pečivo
Jak na to?
- V rendlíku přiveď vodu k varu. Opatrně pomocí lžíce vlož vajíčka a vař je natvrdo 10 minut. Poté je zchlaď ve studené vodě – půjdou lépe loupat. Mezitím rajčata rozpul a nakrájej na plátky. Přendej do větší mísy, přebytečnou tekutinu, co rajčata pustí, slij.
- Vychlazená vajíčka oloupej a nakrájej také na plátky, jarní cibulku na kolečka, šunku na plátky, hermelín na menší kostičky a parmazán nahrubo nastrouhej. Vše přendej do mísy. Dochuť majonézou, solí, pepřem a přidej nasekanou pažitku. Promíchej a nech v ledničce, nejlépe do druhého dne, uležet. To bývá nejlepší! Podávej s pečivem, třeba s takovým rohlíkem.