Tradiční rajčatový salát s vejci, šunkou a sýry

Tradiční rajčatový salát s vejci, šunkou a sýry

Znáte chlapa, co by dobrovolně jedl salát? Možná si ale dá, když ho překvapíte touhle českou klasikou (našeho dětství) – rajčatovým salátem pro masožravce, sýraře a všechny, co milujou majonézu.

Aby byl salát dokonalý, potřebujete opravdu šťavnatá masitá rajčata, ta co voní! Jakmile je nakrájíte, nezapomeňte je nechat vypustit šťávu a tu pak vylijte, ať není salát vodnatý. Dále potřebujete šťastná vejce, kvalitní šunka a sýr (žádné light verze nebo dokonce majonézu, na to rovnou zapomeňte). Nejdůležitější ale je, že tento salát se podává vychlazený a ideálně s čerstvým českým rohlíkem. U nás se to pak jí lžící rovnou z mísy.

Rajčatový salát s vejci

4 porce

příprava: 30 minut + chlazení

Co na salát?

4 vejce

8 masitých rajčat

3 jarní cibulky

100 g kvalitní šunky vcelku

120 g hermelínu (můžete z části nahradit i eidamem pro chuť)

30 g parmazánu 

100 g majonézy

sůl a pepř

pažitka 

pečivo

Jak na to?

  1. V rendlíku přiveď vodu k varu. Opatrně pomocí lžíce vlož vajíčka a vař je natvrdo 10 minut. Poté je zchlaď ve studené vodě – půjdou lépe loupat. Mezitím rajčata rozpul a nakrájej na plátky. Přendej do větší mísy, přebytečnou tekutinu, co rajčata pustí, slij. 
  2. Vychlazená vajíčka oloupej a nakrájej také na plátky, jarní cibulku na kolečka, šunku na plátky, hermelín na menší kostičky a parmazán nahrubo nastrouhej. Vše přendej do mísy. Dochuť majonézou, solí, pepřem a přidej nasekanou pažitku. Promíchej a nech v ledničce, nejlépe do druhého dne, uležet. To bývá nejlepší! Podávej s pečivem, třeba s takovým rohlíkem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *