Recept na makové madlenky provoněné citronem

Recept na makové madlenky provoněné citronem

Znáte francouzské madlenky? Zkuste tuhle svěží variantu s mákem. Nechybí jim jemnost po másle a navíc voní a chutnají po citronech. Pokud máte raději sladší verzi, namočte si je do bílé čokolády.

Že už nevíte, co péct? Potřebujete rychlou inspiraci a sušenky jako takové už vám lezou krkem? Pokud máte doma formičky na pracny nebo rovnou na madlenky (existují i silikonové), pak pojďte si s námi upéct madlenky. Jsou trošku jiné, přesně tak, jak je máme rádi my. Nechybí jim jemnost po másle a navíc voní a chutnají po citronech. A protože milujeme mák, tak ho tam najdete také. A pokud máte raději sladší verzi, namočte si je do bílé čokolády.

Makové madlenky s citronem

asi 30 (dle velikosti formiček)

příprava: 45 minut

Co na madlenky?

100 g třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

3 vejce

kůra z 1 citronu

šťáva z ½ citronu

100 g změklého másla + na vymazání formiček

50 ml plnotučného mléka

200 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (asi 8 g)

2 lžíce mletého máku (bez cukru!)

kvalitní bílá čokoláda (např. Excellence Vanilla) na namáčení

lyofilizované maliny na ozdobu

Jak na to?

  1. Cukry utři v robotu spolu s vejci do hladkého krému. Použij nástavec “K”. Poté přidej kůru a šťávu z citronu, změklé máslo a mléko a utři. Mouku přesej spolu s práškem do pečiva. Postupně přisypávej a těsto stále míchej. Nakonec zlehka zapracuj mák. Hotové těsto nech v ledničce alespoň 15 minut odpočinout.
  2. Mezitím si poctivě vymaž máslem formičky na madlenky (můžou to být i formičky na pracny). Troubu předehřej na 220°C. Vychlazené a odpočaté těsto nabírej lžící a dávej do formiček tak, aby těsta bylo vždy maximálně ze ¾ formičky, může ti při pečení vytéct.
  3. Formičky s těstem přendej na plech a peč nejprve 4 minuty při 220°C, poté stáhni teplotu na 200°C a peč ještě 6 až 8 minut. Pak přendej plech na mřížku a nech trošku vychladnout, než je začneš vyklepávat. 
  4. Jez takto nebo namočené v čokoládě. Tu rozpustíš ve vodní lázni. Ozdob nadrceným lyofilizovaným ovocem . Pozor, je to ale sladké a je potřeba nechat v chladu ztuhnout.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *