Které cukroví pečete na začátku adventu jako první? Kromě perníčků zadělejte i na linecké těsto. Bude se vám hodit na tradiční slepované marmeládou, kytičky s ořechy i stromečky s kokosem.
Tradiční linecké cukroví
asi 2 plechy
příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení
Co na linecké cukroví?
170 g másla
70 g moučkového cukru + na posypání
1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)
2 žloutky
kůra z ½ bio citronu (bez chemického ošetření)
210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)
Jak na to?
1. Máslo pokojové teploty utři v robotu pomocí nástavce „K“ s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidej žloutky, kůru z citronu, a nakonec prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto, přendej jej do svačinového sáčku(nebo zabal do potravinové fólie) a nech ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
2. Troubu předehřej na 170°C, horkovzdušnou na 160°C, těsto vyválej na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávej moukou, pokud se ti těsto lepí, raději jej vyválej mezi dvěma pečícími papíry. Vykroj libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Peč na plechu vyloženém pečicím papírem nebo potřeným zlehka sádlem dorůžova, asi 10 minut.
3. Teplé cukroví nech vychladnout a teprve poté slepuj jednotlivé díly marmeládou. Potom posypej moučkovým cukrem (nebo až cukroví budeš dávat na slavnostní stůl) a přendej do krabice. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní.
Máslové kytičky s ořechy
4 plechy
příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení
Co na máslové kytičky?
250 g másla
90 g moučkového cukru
1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)
3 žloutky (velikost vajec M)
kůra z 1/2 citronu (bez chemického ošetření)
330 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
Co na dokončení?
1 bílek
namleté vlašské ořechy (nebo nastrouhaný kokos) – 50g
marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)
kandované třešně (nebo čokoládové čočky)
Jak na to?
1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutky a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Rozděl ho na dvě poloviny a ty přendej do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
2. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj kytičky. Do poloviny z kytiček vykroj ve středu kolečka. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut.
3. Mezitím si připrav si bílek a ořechy. Do bílku jdeš trošku vody a rozšlehej vidličkou. Upečené kytičky s kolečkem potři z vrchní části vyšlehaným bílkem a ponoř do misky s namletými ořechy. Kytičky poslepuj marmeládou a ozdob kandovanou třešní. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Zabere to 14–21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.
Máslové cukroví s kokosem
2 plechy
příprava: 30 minut + 24 hodin na rozležení
Co na máslové cukroví s kokosem?
125 g másla
40 g moučkového cukru
1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)
1 velký žloutek
kůra z ½ citronu (bez chemického ošetření)
160 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
Co na dokončení?
1 bílek
100 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
nastrouhaný kokos (tady stačí asi 50 g)
Jak na to?
1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutkem a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Přendej ho do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
2. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj stromečky a hvězdičky. Peč je na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut.
3. Mezitím vyšlehej bílkovou polevu z bílku, moučkového cukru a šťávy z citronu tak, aby byla lesklá a trošku se táhla. Polevou ozdob vrchní část upečeného cukroví a zasyp nastrouhaným kokosem. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Vydrž 14-21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.