První vánoční pečení: 3 recepty z lineckého máslového těsta

První vánoční pečení: 3 recepty z lineckého máslového těsta

Které cukroví pečete na začátku adventu jako první? Kromě perníčků zadělejte i na linecké těsto. Bude se vám hodit na tradiční slepované marmeládou, kytičky s ořechy i stromečky s kokosem.

Tradiční linecké cukroví

asi 2 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Co na linecké cukroví?

170 g másla

70 g moučkového cukru + na posypání

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

2 žloutky

kůra z ½ bio citronu (bez chemického ošetření)

210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

Jak na to?
1. Máslo pokojové teploty utři v robotu pomocí nástavce „K“ s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidej žloutky, kůru z citronu, a nakonec prosátou mouku. Vypracuj hladké těsto, přendej jej do svačinového sáčku(nebo zabal do potravinové fólie) a nech ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
2. Troubu předehřej na 170°C, horkovzdušnou na 160°C, těsto vyválej na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávej moukou, pokud se ti těsto lepí, raději jej vyválej mezi dvěma pečícími papíry. Vykroj libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Peč na plechu vyloženém pečicím papírem nebo potřeným zlehka sádlem dorůžova, asi 10 minut.
3. Teplé cukroví nech vychladnout a teprve poté slepuj jednotlivé díly marmeládou. Potom posypej moučkovým cukrem (nebo až cukroví budeš dávat na slavnostní stůl) a přendej do krabice. Ulož na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítej, že to zabere tak 14–21 dní.

Máslové kytičky s ořechy

4 plechy

příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Co na máslové kytičky?

250 g másla

90 g moučkového cukru

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

3 žloutky (velikost vajec M)

kůra z 1/2 citronu (bez chemického ošetření)

330 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

Co na dokončení?

1 bílek

namleté vlašské ořechy (nebo nastrouhaný kokos) – 50g

marmeláda (rybízová, malinová nebo třešňová)

kandované třešně (nebo čokoládové čočky)

Jak na to?
1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutky a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Rozděl ho na dvě poloviny a ty přendej do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
2. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj kytičky. Do poloviny z kytiček vykroj ve středu kolečka. Peč na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut.
3. Mezitím si připrav si bílek a ořechy. Do bílku jdeš trošku vody a rozšlehej vidličkou. Upečené kytičky s kolečkem potři z vrchní části vyšlehaným bílkem a ponoř do misky s namletými ořechy. Kytičky poslepuj marmeládou a ozdob kandovanou třešní. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Zabere to 14–21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.

 

Máslové cukroví s kokosem

2 plechy

příprava: 30 minut + 24 hodin na rozležení

Co na máslové cukroví s kokosem?

125 g másla

40 g moučkového cukru

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

1 velký žloutek

kůra z ½ citronu (bez chemického ošetření)

160 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

Co na dokončení?

1 bílek

100 g moučkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

nastrouhaný kokos (tady stačí asi 50 g)

Jak na to?
1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutkem a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Přendej ho do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
2. Předehřej troubu na 170°C, horkovzdušnou troubu na 160°C. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj stromečky a hvězdičky. Peč je na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut.
3. Mezitím vyšlehej bílkovou polevu z bílku, moučkového cukru a šťávy z citronu tak, aby byla lesklá a trošku se táhla. Polevou ozdob vrchní část upečeného cukroví a zasyp nastrouhaným kokosem. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Vydrž 14-21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *