Upečte si slavnostní vánočku s rozinkami a mandlemi krok za krokem

Upečte si slavnostní vánočku s rozinkami a mandlemi krok za krokem

Hledáte recept na tradiční vánočku? Poradíme vám s Kamčou, jak na to. A upečte si rovnou dvě – jednu ke štědrovečerní snídani a druhou jako jedlý vánoční dárek. 

A proč rovnou dvě vánočky? Jak říká (moje švagrová) Kamča z Kampudem.cz, díky které vánočku na Vánoce máme: “Většina receptů je na 25-30 g droždí. Jenže balení čerstvého droždí je 42 g. A co pak s tím zbytkem? Dva dny před Vánoci asi další kynutou věc vyrábět nebudeš, nehledě na to, že 12 g droždí je na cokoli zas dost málo. Takže teď můžeš spotřebovat celou kostku, a ještě uděláš někomu radost.” A my nemůžeme jinak než souhlasit! Díky Kamčo, že pro nás pečeš. 

Vánočka s rozinkami a mandlemi
Na 2 vánočky
příprava: 1 hodina, 2,5 – 3 hodiny kynutí a 45 minut pečení

Co na vánočku?
42 g droždí
110 g krupicového cukru (tady nenahrazuj zdravější verzí, Vánoce jsou jen jednou za rok!) 700 g velmi kvalitní hladké mouky (nejlépe na kynuté těsto – najdete u Babiččina volba)
špetka soli
3 lžíce domácího vanilkového cukru 
kůra z 1 BIO citronu
280 ml vlažného mléka
140 g másla (rozpuštěného a vlažného)
3 žloutky
70 g rozinek
70 g nasekaných mandlí
1 lžíce tuzemáku
1 bílek
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání

Jak na to?
1. V malé misce smíchej droždí se lžičkou krupicového cukru. Nejlépe vidličkou – míchej tak dlouho, až z droždí bude hlaďoučká kaše. Přidej lžíci mouky, přilij polovinu vlažného mléka, zakryj utěrkou a nech deset minut vzejít kvásek. Jestli kvásek vzešel, poznáš podle husté pěny a bublin na povrchu. 
2. Do misky nasyp rozinky, zalij teplou vodou s lžící tuzemáku a nech stát na pracovní desce. Čas rozinek ještě přijde.  Z mandlí trošku odeber a také dej stranou, využiješ to na posypání vánočky před pečením.
3. Připrav si robota a nástavec na hnětení těsta. Do mísy dej sypké suroviny – prosátou mouku, cukry a citronovou kůru a lehce promíchej. Doprostřed udělej důlek, přidej žloutky a vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké, zničilo by kvásek). Pak robota zapni a nech ho pracovat. Ve finále bude těsto hlaďoučké a mísa bude úplně hladká, protože těsto se nebude nikam lepit.
4. Těsto nech v míse, posyp troškou mouky, zakryj utěrkou a nech na teplém místě cca 1,5 hodiny kynout. Po hodině a půl je čas na zapracování rozinek a mandlí. Rozinky přendej do sítka a nech okapat. Těsto vyklop na pracovní desku – můžeš přímo na ni, těsto se lepit nebude. Jen se ujisti, že je opravdu čistá! Z těsta vymačkej vzduch – těsto několikrát přelož přes sebe a zmáčkni. Pak postupně zapracuj rozinky a mandle. Potom těsto rozděl na dvě stejné části. Jednu z nich dej zpět do mísy. Připrav plech a vylož ho pečicím papírem.
5. A teď přichází nejdůležitější část procesu – zapletení vánočky. Když se ti to povede, nemusíš nikam zapichovat párátka a bát se, že by se vánočka zhroutila. Z těsta vyválej 8 válečků.
6. Nejprve upleť spodní díl vánočky  – cop ze 4 válečků. Válečkem, který je vlevo, propleť ostatní 3 válečky (pod, nad, pod) a postup opakuj až do konce. Začátek a konec copu pořádně stlač k sobě, aby se válečky nerozpletly. Cop dej na plech a uprostřed udělej rýhu hřbetem ruky. Střední díl vánočky upleť jako klasický cop, po dopletení polož na spodní patro a udělej zase rýhu doprostřed. Poslední patro vánočky je ze dvou dílů. Tentokrát konce nespojuj, naopak začni válečky překládat až o něco níže aby konce zůstaly volné. Stejně tak spodní část. Zapletené válečky dej na vrch vánočky a volné konce zasuň pod spodní díl. Po potření bílkem posyp mandlemi, které byly stranou.
7. Zapletenou vánočku dej na teplé místo (nebo zajisti, aby kolem ní nebyl průvan) a nech ji hodinu až hodinu a půl kynout. Mezitím zapleť druhou vánočku.
8. Po hodině rozehřej troubu  na 160°C. Jakmile je dost teplá, vlož vykynutou vánočku. Peč 45 minut. Až bude vánočka hotová, posyp moučkovým cukrem. Teprve pak dej do trouby druhou vánočku…

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *