Která klasika z vepřového masa je vaše nejoblíbenější? Kombinací krkovice a kysaného zelí získáte šťavnatý záhorácký závitek.
I když se jedná o slovenské tradiční jídlo, tyto dvě základní ingredience jednoznačně patří i do české kuchyně. Stejně tak záhorácký závitek, který se u nás často podává nejen v jídelnách, ale i v restauracích. Připravit si ho můžete jednoduše i doma, za pár korun.
Záhorácký závitek
4 porce
Příprava: 2 hodiny (i s pečením)
Co na záhorácký závitek?
4 plátky vepřové krkovice
1 stroužek utřeného česneku (nebo 1 lžička sušeného)
sůl, pepř a 1 lžíce drceného kmínu
200 g kysaného zelí (slité a spařené vroucí vodou – zbavíš se kyselosti a zápachu ze zelí)
1 velká cibule
50 g špeku
1 kg brambor na podávání
Jak na to?
- Krkovici nakrájej na plátky. Naklepej paličkou. Vrchní stranu masa vždy potři utřeným česnekem (nebo zlehka posyp sušeným), osol, opepři a přidej drcený kmín.
- Zelí slij, spař (přelij) vroucí vodou v cedníku a vyždímej, aby v něm nebylo moc vody. Cibuli oloupej a nasekej nahrubo. Špek nakrájej na kostičky. Část cibule a špeku rozlož na dno malého zapékacího pekáčku (ten náš má velikost 20×15 cm a je hluboký 6 cm). Troubu předehřej na 180°C.
- Na kraj masa vlož hrst zelí (vychází to cca 50 g) a zaroluj. Opakuj se všemi plátky. Závitky přendej do pekáčku. Musí být těsně u sebe, spojením masa dolů, jinak se začnou rozbalovat. V případě, že máš pekáček větší, je potřeba závitky převázat kuchyňským provázkem.
- Záhorácké závitky ještě osol, opepři, zasyp zbývajícím kmínem, cibulí a špekem. Přiklop (můžeš i alobalem) a peč nejprve hodinu, odklop a dopékej dalších 30 minut. Výpek z pekáčku slij do rendlíku, dochuť podle potřeby solí a pepřem a ještě zredukuj, šťáva tak bude chuťově výraznější. Záhorácké závitky přikryj, ať jsou v teple do té doby, než je budeš podávat.
- Mezitím oloupej a uvař brambory v osolené vodě s troškou kmínu do měkka. Když jsou brambory malé nech je celé, v případě, že jsou větší, nakrájej je na menší kousky. Záhorácký závitek můžeš podávat i s bramborovým knedlíkem. Vše přendej na talíře a zalij výpekem.
Mila slepicarno,
sleduju vas uz delsi dobu, vase recepty jsou bezva, dneska jste mi pripomenuli jeden zapomenuty,;zahoracky zavitky jsem delala naposledy tak mozna pred dvaceti lety! Takze hybaj pro krkovici a zeli a u nas se delaly se stouchackama. Muj muz na to koukal s neduverou, ale nakonec moc chvalil a ptal se, proc to nevarim. No proc, kupovala jsem je totiz za onoho casu vzdycky v polotovarech. Jestli teda pamatujete tuhle soc vymozenost.
Takze suma sumarum: vyborny obed a tesim se na dalsi!
Pozdravuji z Orlickych hor
Alex
Zdravíme Alex! Máme radost, že vás záhorácké závitky tak zaujaly a že chutnaly. Pozdravujeme Orlické hory a opatrujte se. Vaše Slepičárna