Švédské Vánoce: losos, vánoční šunka, medová žebra i kuličky obalené v kokosu

Švédské Vánoce: losos, vánoční šunka, medová žebra i kuličky obalené v kokosu

Máte letos chuť oslavit Vánoce trošku jinak? Nechte se inspirovat a připravte si spolu s námi a IKEA tradiční sedmichodové menu. Ve Švédsku se tyto svátky slaví ve velkém stylu a traduje se, že k prostřenému stolu se máte vrátit 7x.

Sedmichodové vánoční menu ve stylu švédské kuchyně

První chod – nakládané ryby
Co byste řekli na marinované sledě s koprem nebo v hořčičné omáčce?

Druhý chod – studené rybí pokrmy (gravlax)
K této příležitosti se perfektně hodí marinovaný losos uzený studeným kouřem.

Třetí chod – teplé rybí speciality
Kdo by odolal filetům z lososa s brusinkovou omáčkou?

Čtvrtý chod – vánoční šunka
I tady pro vás máme nachystaný recept na obalovanou šunku s batátovým pyré.

Pátý chod – masové kuličky musí být
Ale co si takhle upéct žebírka a podávat je s gratinovanými bramborami?

Šestý chod – sýry na talíři
Nezapomeňte přidat i brusinky, např. v podobě brusinkového džemu.

Sedmý chod – vánoční cukroví
Tradiční  perníčky, ale také čokoládové kuličky „ze zbytků“ obalené v kokosu.

Recept na lososa s brusinkami
Losos s brusinkovou omáčkou

Losos s brusinkovou omáčkou – třetí chod

4 porce

Příprava: 30 minut

Co na lososa?

4 filety lososa SJÖRAPPORT

olivový olej na smažení

50 g anglické slaniny

200 ml smetany ke šlehání (33%)

3 lžíce brusinkového džemu SYLT LINGON

1 lžíce másla

sůl a pepř

citron na dochucení

sušené brusinky na ozdobu

pečené brambory na podávání

Jak na to?

  1. Filety z lososa osol a opepři. Na pánvi rozehřej olej a ryby osmaž zprudka ze všech stran. Troubu předehřej na 160°C. Filety přendej do pekáčku, který je vyložený pečicím papírem. Peč 15 minut.
  2. Mezitím si v pánvi na výpeku orestuj na malé kostičky nakrájenou slaninu. Poté ji nech stranou okapat (např. na talíři s ubrouskem – zbavíš se tak přebytečného tuku). Slaninu použiješ později při servírování na ozdobu.
  3. Připrav si smetanovou omáčku. Nalij smetanu do pánve (s výpekem) a trošku zredukuj – stačí o třetinu. Ochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Poté přidej máslo a nech rozpustit, vznikne hustší emulze (ale i tak  tekutá).
  4. Na talíře rozděl filety z lososa, ozdob je smetanovou omáčkou, posyp slaninou a sušenými brusinkami. Podávej s pečenými bramborami.
Recept na obalovanou pečenou šunku
Vánoční šunka s batátovým pyré

Vánoční šunka s batátovým pyré – čtvrtý chod

4 porce

Příprava: 45 minut

Co na šunku?

800 g dušené šunky vcelku

4 lžíce hrubozrnné hořčice

4 žloutky

2 lžíce medu

sůl a pepř

strouhanka z nadrcených cornflakes

Co na pyré?

400 g brambor varného typu B

800 g batátů

250 ml smetany ke šlehání (33%)

100 g másla

sůl

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 160°C. Šunku obal v těstíčku z hořčice, medu, žloutků, soli, pepře a strouhanky. Těstíčko nesmí být tekuté, aby ale drželo na šunce.
  2. Obalenou šunku přendej na plech, který je vyložený pečicím papírem a peč nejprve 20 minut. Poté zvyš teplotu v troubě na 200°C a peč dozlatova, asi 10 minut.
  3. Brambory a batáty oloupej, nakrájej na menší kousky a vař v osolené vodě doměkka. Slij, přendej do mísy od robota a pomocí balónové metly míchej. Postupně přidej máslo, zahřátou smetanu a vyšlehej pyré. Podle potřeby dochuť solí.
  4. Upečenou šunku nakrájej na plátky pomocí nože na pečivo (s vroubky). Na talíře rozděl pyré (my to dělali pomocí cukrářského sáčku) a plátky šunky. Podávej.
Recept na pečená žebra
Pečená žebra na švestkách

Pečená žebra na švestkách – pátý chod

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny + 1 hodina na marinování žeber

Co na žebra?

1,2 kg vepřových žeber (krátkých)

100 g sušených švestek

1 chilli paprička

100 ml pomerančového džusu

100 ml sójové omáčky

2 lžíce medu

1 lžíce hrubozrnné hořčice

sůl a pepř

50 g másla

zeleninový medailonek  GRÖNSAKSKAKA jako příloha

Jak na to?

  1. Žebra očisti a odblaň. Sušené švestky a chilli papričku nasekej nadrobno. V kastrůlku rozehřej máslo, přidej švestky s chilli a krátce restuj. Přilij sójovou omáčku a džus. Redukuj na polovinu. Poté přidej med, dochuť solí a pepřem. Krátce povař, aby se chutě spojily.
  2. Směs v kastrůlku nahrubo rozmixuj tyčovým mixérem. Vzniklou marinádou potři žebra a nech je alespoň hodinu marinovat v ledničce. Pak předehřej troubu na 180°C. Žebra vlož do pekáčku, přiklop a peč hodinu. Poté odklop, zvyš teplotu v troubě na 200°C a peč dozlatova, asi 20 minut.  Podle potřeby potři ještě zbylou marinádou.
  3. Žebra nakrájej a podávej ideálně se zeleninovými medailonky nebo gratinovanými bramborami..
Recept na kuličky obalené v kokosu
Kuličky s perníčky a kokosem

Kuličky s perníčky a kokosem – sedmý chod

Asi 14 kuliček (o průměru cca 4 cm)

Příprava: 20 minut + 30 minut chladnutí

Co na kuličky?

100 g změklého másla

100 g čokolády s perníčky VINTERSAGA

100 g perníčků

1 lžíce brusinkového džemu  SYLT LINGON

2 vanilkové cukry (40 g)

2 lžíce kvalitního kakaa

1 lžička mleté skořice

2 lžíce strouhaného kokosu + na obalení

Jak na to?

  1. Máslo vyndej z ledničky a nech ho povolit. Čokoládu s perníčky nasekej nadrobno (ideálně v mixéru s nástavcem na sekán). Přendej do větší mísy. Přidej máslo, brusinkový džem, cukr, kakao, skořici a 2 lžíce strouhaného kokosu (nebo dle potřeby). Vypracuj těsto, které se bude trošku lepit a bude možné z něj tvarovat kuličky.
  2. Těsto na kuličky dej do ledničky, alespoň na 30 minut (máslo trošku ztuhne a kuličky se pak budou lépe tvarovat). Poté si do další mísy nasyp kokos, tvaruj kuličky a obal je v kokosu. Podávej nebo přendej do uzavíratelné dózy a nech v chladu, maximálně však 2 dny.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *