Základem je jako vždy kvalitní vývar. Ten si můžete připravit z odřezků kuřete a zeleniny a zamrazit si ho do zásoby. Bude se vám hodit nejen na polévku, ale i do omáček nebo třeba risotta.
A pokud patříte mezi ty, co jim „jen“ polévka k večeři nestačí, máme jeden tip. Zahustěte si pórkovou polévku bramborami. Oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky a uvařte si je v hrnci s osolenou vodou zvlášť. Pak je přidejte do polévky až při podávání. Pokud máte v ledničce pár uvařených brambor, co vám zbyly od oběda, přidejte je na posledních pár minut varu do polévky, aby se prohřály.
Pórková polévka
4 porce
příprava: 30 minut
Co na polévku?
1 lžíce másla (nebo oleje)
1 středně velká mrkev
2 menší cibule
1 lžička drceného kmínu
1 větší pórek
1 lžička sušeného česneku
1,2 l kuřecího vývaru
sůl a pepř
3 vejce
2 hrsti nasekané petrželky + na ozdobu
Jak na to?
- Očištěnou mrkev nakrájej na malé kostičky. Cibule oloupej a nadrobno nasekej. Očištěný pórek rozkroj nejprve podélně na půl a pak nakrájej na půl kolečka. Ve větším hrnci rozehřej máslo (nebo olej). Na něm orestuj mrkev, jakmile začne ztrácet barvu, přidej cibulku a kmín. Orestuj. Poté vmíchej pórek a restuj, dokud pórek tzv. „nezvadne“.
- Zalij vývarem, přiveď k varu a vař asi 10 minut. Dochuť solí a pepřem. Zahusti rozšlehanými vejci a vař ani ne minutu (jakmile bílek v polévce ztuhne, máš hotovo). Nakonec vmíchej nasekanou petrželku. Přendej na talíře, můžeš ještě ozdobit lístky petrželky, a podávej.