Jak na dokonalé šunkofleky krok za krokem

Jak na dokonalé šunkofleky krok za krokem

Máte rádi tradiční českou kuchyni? Pak mezi vaše oblíbené jídlo pravděpodobně patří i šunkofleky. Zapečené těstoviny s uzeným masem.

Že je tohle jídlo až moc jednoduché? Nemyslete si. I příprava něčeho tak obyčejného, jako jsou šunkofleky, vyžaduje určitá pravidla. Pamatujte si, že směs na pánvi a fleky nesmí být horké, když je promícháváte s vejci a smetanou. Vejce by se totiž mohla srazit. A za druhé, když pečete šunkofleky, nesmí mít úplně zlatavou kůrku, fleky by byly na skus tvrdé.

Otestováno Slepičárnou:

Můj chef je zvyklý používat v kuchyni konvektomat. V rámci naší – již dlouhodobé – spolupráce s AEG používáme vestavnou parní troubu ze série 9000 SteamPro, kde je i program na zapečené těstoviny. Při horním/spodním ohřevu při 180-200°C to trvá 45-60 minut. Pečete se sondou, takže víte, jaká teplota je uvnitř těstovin. Výsledek za nás je tento – vláčné a přesto křupavé na povrchu.

Šunkofleky

4 porce (forma o velikosti 20 x 35 cm)

příprava: 80 minut + chladnutí

Co na šunkofleky?

500 g fleků

1 cibule

250 g uzeného masa

1 lžíce sádla (nebo 2 lžíce oleje)

1 lžíce sušeného oregana

1 lžička sušeného česneku

4 vejce

200 ml smetany ke šlehání (33 %)

sůl a pepř

1 hrst nasekané petrželky

sádlo nebo máslo na vymazání formy

strouhanka na vysypání formy

kyselé okurky k podávání

Jak na to?

  1. Fleky uvař v osolené vodě dle návodu na obalu. Horkovzdušnou troubu rozehřej na 160°C. Formu na zapékání vymaž sádlem a vysyp strouhankou.
  2. Oloupej cibuli a nadrobno nakrájej. Uzené maso nakrájej na kostičky. Na hlubší pánvi rozehřej sádlo, orestuj cibuli, pak přidej uzené a restuj. Přidej sůl, pepř, oregano, sušený česnek a krátce orestuj. Odstav a nech trošku vychladnout.
  3. Zchladlé fleky (nemusí být úplně studené) přendej na pánev ke směsi. Přidej nasekanou petrželku a vyšlehaná vejce se smetanou solí a pepřem. Teprve pak promíchej.
  4. Vše přendej do připravené formy. Peč dozlatova (asi 40 minut), pak nech ještě 15 minut dojít v roubě. Podávej s kyselou okurkou.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *