Máte rádi tradiční českou kuchyni? Pak mezi vaše oblíbené jídlo pravděpodobně patří i šunkofleky. Zapečené těstoviny s uzeným masem.
Že je tohle jídlo až moc jednoduché? Nemyslete si. I příprava něčeho tak obyčejného, jako jsou šunkofleky, vyžaduje určitá pravidla. Pamatujte si, že směs na pánvi a fleky nesmí být horké, když je promícháváte s vejci a smetanou. Vejce by se totiž mohla srazit. A za druhé, když pečete šunkofleky, nesmí mít úplně zlatavou kůrku, fleky by byly na skus tvrdé.
Otestováno Slepičárnou:
Můj chef je zvyklý používat v kuchyni konvektomat. V rámci naší – již dlouhodobé – spolupráce s AEG používáme vestavnou parní troubu ze série 9000 SteamPro, kde je i program na zapečené těstoviny. Při horním/spodním ohřevu při 180-200°C to trvá 45-60 minut. Pečete se sondou, takže víte, jaká teplota je uvnitř těstovin. Výsledek za nás je tento – vláčné a přesto křupavé na povrchu.
Šunkofleky
4 porce (forma o velikosti 20 x 35 cm)
příprava: 80 minut + chladnutí
Co na šunkofleky?
500 g fleků
1 cibule
250 g uzeného masa
1 lžíce sádla (nebo 2 lžíce oleje)
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička sušeného česneku
4 vejce
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
sůl a pepř
1 hrst nasekané petrželky
sádlo nebo máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
kyselé okurky k podávání
Jak na to?
- Fleky uvař v osolené vodě dle návodu na obalu. Horkovzdušnou troubu rozehřej na 160°C. Formu na zapékání vymaž sádlem a vysyp strouhankou.
- Oloupej cibuli a nadrobno nakrájej. Uzené maso nakrájej na kostičky. Na hlubší pánvi rozehřej sádlo, orestuj cibuli, pak přidej uzené a restuj. Přidej sůl, pepř, oregano, sušený česnek a krátce orestuj. Odstav a nech trošku vychladnout.
- Zchladlé fleky (nemusí být úplně studené) přendej na pánev ke směsi. Přidej nasekanou petrželku a vyšlehaná vejce se smetanou solí a pepřem. Teprve pak promíchej.
- Vše přendej do připravené formy. Peč dozlatova (asi 40 minut), pak nech ještě 15 minut dojít v roubě. Podávej s kyselou okurkou.