Co s chřestem? Zapečte ho se šunkou a bramborami!

Co s chřestem? Zapečte ho se šunkou a bramborami!

Hledáte inspiraci na recept se zeleným chřestem? A milujete sušenou šunku stejně jako my? K šunce a chřestu přidejte brambory, smetanu, sýr a zapečte si v troubě tohle dokonalé jídlo.

U nás na blogu najdete i další recepty s chřestem, se zeleným i bílým. Které to jsou? Vychutnejte si krémovou polévku, domácí těstoviny s chřestem a fetou nebo gnocchi s houbami. Nechybí ani pravé italské risotto nebo chřest obalený v parmazánu. Užijte si sezonu chřestu na maximum.

Zapečený chřest s bramborami

4 porce

příprava: 80 minut

Co na chřest?

1 kg brambor varného typu A, B

1 svazek zeleného chřestu (500 g)

3 lžíce cukru (krupice)

šťáva z 1 ½ citronu

100 g sušené šunky pršut

200 ml smetany ke šlehání (33%)

100 g sýru parmazán

2 jarní cibulky

sůl a pepř

máslo na vymazání pekáčku

Jak na to?

  1. Uvař brambory i se slupkou do měkka, nech je trošku zchladnout. Mezitím očisti chřest. V hrnci o objemu 2 l přiveď vodu s cukrem a šťávou z citronu k varu. Uvař chřest na skus, asi 4 minuty (dle velikosti). Poté chřest zchlaď v míse s vodou a ledem, zůstane křehký a neztratí barvu.
  2. Troubu rozehřej na 170°C. Brambory rozkroj na poloviny. Pekáček vymaž máslem a brambory do něj vyskládej. Osol a opepři. Svazek chřestu rozděl na 4 díly (nám to vyšlo vždy po 3 chřestech). Obal je v pršutu a rozlož na brambory.
  3. Smetanu smíchej s nastrouhaným parmazánem, vzniklou „kaši“ nech odpočinout. Jarní cibulku nakrájej na kolečka, přidej do pekáčku k bramborám a chřestu. Opět osol a opepři. Zalij rovnoměrně směsí ze smetany a sýru a peč dozlatova, asi 25 minut. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *