Jednou za čas si místo klasického vývaru uvařte kaldoun – polévku z drobů. Je sytější a hodí se ke speciálním příležitostem jako jsou svatomartinské hody. Nebo na Vánoce.
Kaldoun můžete uvařit z jakékoliv drůbeže, nemusí být jen z husy nebo kachny. Zkuste polévku i z kuřete nebo slepice. Přidat řapíkatý celer. A pokud máte čas a domácí vejce, pak si rozhodně udělejte domácí nudličky – recept najdete tady.
Kachní kaldoun s knedlíčky
4 porce
příprava: 1,5 hodiny
Co na kaldoun?
200 g kachních žaludků (nebo kuřecích)
200 g kachních srdíček (nebo kuřecích)
1 cibule
¼ celeru
2 mrkve
2 petržele
40 g másla
2 lžíce hladké mouky
1,2 l kachního (nebo kuřecího) vývaru
100 ml smetany
1 hrst nasekané petrželky
5 kuliček nového koření
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
nudličky a játrové knedlíčky
Jak na to?
- Žaludky a srdíčka očisti a uvař do měkka v osolené vodě, asi 45 minut. Mezitím očisti a nakrájej zeleninu nadrobno. Máslo rozpusť v hrnci a zeleninu orestuj. Poté vmíchej nadrobno nasekanou cibulku a restuj, dokud nezesklovatí.
- Zapraš moukou, za stálého míchání restuj tak dlouho, dokud se mouka nesmísí se zeleninou. Pak přidej nové koření a zalij studeným vývarem. Promíchej a vař 30 minut.
- Mezitím nakrájej na menší kousky očištěná srdíčka a žaludky. Přidej je do polévky spolu s muškátovým oříškem a vař 5 minut. Na závěr vmíchej smetanu a nasekanou petrželku, dochuť solí a pepřem.
- Kaldoun podávej s nudličkami (skvělé jsou, když je promícháš po uvaření s nasekanou petrželkou) a můžeš přidat i játrové knedlíčky.
Játrové knedlíčky do polévky
4-6 porcí
příprava: 30 minut
Co na knedlíčky?
200 g kachních (nebo kuřecích) jater
2 vejce
2 lžíce sušené majoránky
2 lžíce nasekané petrželky
3 stroužky česneku
½ cibule najemno nasekané
sůl a pepř
100 g strouhanky
Jak na to?
- Játra očisti a namel (spíš nahrubo) než najemno. Přidej vejce, bylinky, propasírovaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Dochuť solí a pepřem, promíchej a postupně přidávej strouhanku na zahuštění. Směs nech 10 minut odpočinout. Pak podle potřeby přidávej strouhanku.
- Podstatné je, aby se daly knedlíčky mokrými dlaněmi uhníst a držely tvar. Když přidáš moc strouhanky, knedlíčky budou po uvaření tvrdé.
- Vodu přiveď k varu a poté knedlíčky vař 5 až 10 minut podle velikosti. Pak knedlíčky vyndej a použij je do oblíbené polévky, třeba právě do