Sváteční kaldoun s játrovými knedlíčky

Sváteční kaldoun s játrovými knedlíčky

Jednou za čas si místo klasického vývaru uvařte kaldoun – polévku z drobů. Je sytější a hodí se ke speciálním příležitostem jako jsou svatomartinské hody. Nebo na Vánoce.

Kaldoun můžete uvařit z jakékoliv drůbeže, nemusí být jen z husy nebo kachny. Zkuste polévku i z kuřete nebo slepice. Přidat řapíkatý celer. A pokud máte čas a domácí vejce, pak si rozhodně udělejte domácí nudličky – recept najdete tady.

Kachní kaldoun s knedlíčky

4 porce

příprava: 1,5 hodiny

Co na kaldoun?

200 g kachních žaludků (nebo kuřecích)

200 g kachních srdíček (nebo kuřecích)

1 cibule

¼ celeru

2 mrkve

2 petržele

40 g másla

2 lžíce hladké mouky

1,2 l kachního (nebo kuřecího) vývaru

100 ml smetany

1 hrst nasekané petrželky

5 kuliček nového koření

špetka muškátového oříšku

sůl a pepř

nudličky a játrové knedlíčky

Jak na to?

  1. Žaludky a srdíčka očisti a uvař do měkka v osolené vodě, asi 45 minut. Mezitím očisti a nakrájej zeleninu nadrobno. Máslo rozpusť v hrnci a zeleninu orestuj. Poté vmíchej nadrobno nasekanou cibulku a restuj, dokud nezesklovatí.
  2. Zapraš moukou, za stálého míchání restuj tak dlouho, dokud se mouka nesmísí se zeleninou. Pak přidej nové koření a zalij studeným vývarem. Promíchej a vař 30 minut.
  3. Mezitím nakrájej na menší kousky očištěná srdíčka a žaludky. Přidej je do polévky spolu s muškátovým oříškem a vař 5 minut. Na závěr vmíchej smetanu a nasekanou petrželku, dochuť solí a pepřem.
  4. Kaldoun podávej s nudličkami (skvělé jsou, když je promícháš po uvaření s nasekanou petrželkou) a můžeš přidat i játrové knedlíčky.

Játrové knedlíčky do polévky

4-6 porcí

příprava: 30 minut

Co na knedlíčky?

200 g kachních (nebo kuřecích) jater

2 vejce

2 lžíce sušené majoránky

2 lžíce nasekané petrželky

3 stroužky česneku

½ cibule najemno nasekané

sůl a pepř

100 g strouhanky

Jak na to?

  1. Játra očisti a namel (spíš nahrubo) než najemno. Přidej vejce, bylinky, propasírovaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Dochuť solí a pepřem, promíchej a postupně přidávej strouhanku na zahuštění. Směs nech 10 minut odpočinout. Pak podle potřeby přidávej strouhanku.
  2. Podstatné je, aby se daly knedlíčky mokrými dlaněmi uhníst a držely tvar. Když přidáš moc strouhanky, knedlíčky budou po uvaření tvrdé.
  3. Vodu přiveď k varu a poté knedlíčky vař 5 až 10 minut podle velikosti. Pak knedlíčky vyndej a použij je do oblíbené polévky, třeba právě do
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *