Znojemská omáčka - hovězí pečeně s knedlíky

Znojemská omáčka - hovězí pečeně s knedlíky

Pamatujete si z dětství na znojemskou omáčku? My ano, z domova, ze školní jídelny i z hospody, když se jelo na výlet s rodinou. Znají ji i vaše děti?

U nás doma patří znojemská mezi českou klasiku, kterou moc rádi vaříme. Milujeme hovězí maso, ale ještě víc nakládané okurky. Někdo je do omáčky přidává až na konci a dochucuje ji lákem, my ji už s okurkami vaříme. Chuť se krásně propojí a omáčka není tak kyselá. Podává se s houskovými knedlíky, kynutými nebo můžete vyzkoušet jednoduší verzi s práškem do pečiva.

Znojemská omáčky s knedlíky

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

Co na znojemskou?

800 g hovězího válečku

50 g špeku

2 lžíce oleje

2 cibule

½ lžičky drceného kmínu

sůl a pepř

1 l hovězího nebo kuřecího vývaru

2 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce hladké mouky

200 g nakládaných okurek (bez láku)

Co na knedlíky?

500 g polohrubé mouky

špetka soli

1 prášek do pečiva

1 vejce

250 ml vlažné vody

4 rohlíky (ideálně den staré)

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Hovězí váleček našpikuj nebo můžeš špek nakrájený na malé kostičky přidat do základu (dle chuti). Na pánvi na rozpáleném oleji maso zprudka orestuj ze všech stran (tzv. zatáhni). Vyndej ho z pánve a na výpeku orestuj nakrájený špek, polovinu nasekané cibule a drcený kmín. Přendej do pekáčku spolu s masem, osol, opepři a podlij ¼ (studeného) vývaru. Peč přiklopené asi 2 hodiny, dle velikosti masa.
  2. Mezi tím na pánvi orestuj dohněda zbytek cibule. Vmíchej hořčici a krátce restuj (asi 2 minuty). Poté zapraš moukou, restuj a vše zalij zbývajícím vývarem. Pořádně promíchej tak, aby nevznikly žádné hrudky. Jakmile se omáčka začne vařit, přidej ¾ nakrájených okurek na půlměsíčky a pomalu vař.
  3. Půl hodiny předtím, než se ti maso upeče, začni připravovat knedlíky. Mouku smíchej se solí a práškem do pečiva, přidej vejce a vodu, vše promíchej. Pak přidej na malé kostičky nakrájené rohlíky, vše důkladně vypracuj. Z těsta vyválej 2 knedlíky, ty uvař ve vroucí vodě 15 minut, protoč (obrať) a z druhé strany dalších 15 minut. V páře stačí 26 minut. Vyndej, propíchej párátkem a nakrájej (ideálně režnou nití) na plátky.
  4. Upečené maso vyndej z pekáčku a výpek z něj přidej do omáčky. Dochuť jí solí, pepřem a podle potřeby můžeš přidat hořčici. Na posledních 10 minut přidej i zbylé okurky. Pokud se ti zdá omáčka příliš kyselá, doslaď ji jednoduše cukrem. Maso nakrájej na plátky a podávej spolu s knedlíky a omáčkou.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *