Kančí pečeně se šípkovou omáčkou a knedlíky

Kančí pečeně se šípkovou omáčkou a knedlíky

Podzim je tu a s ním i tradiční české jídlo. Zapomeňte na chvíli na knedlo zelo vepřo a místo toho si uvařte kančí maso s šípkovou omáčkou. A jako přílohu podávejte knedlíky.

Pokud se stejně jako my rozhodnete pustit do domácího šípkového džemu, pak klobouk dolů! V tom případě počítáme s tím, že máte i domácí vývar a nebojíte se kynutého těsta. Protože tohle všechno patří mezi základy české kuchyně.

Kančí se šípkovou omáčkou a knedlíky

4 porce

příprava: 150 minut

Co na šípkovou omáčku?

70 g špeku

2 cibule

1 kg kančí pečeně

2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

8 kuliček jalovce

10 kuliček pepře

2 bobkové listy

tymián a majoránka

2 lžičky rajčatového pyré

200 ml šípkového džemu

2 lžíce švestkových povidel

300 ml suchého červeného vína

1,5 l kuřecího vývaru

sůl a pepř

1 citron na dochucení

Co na knedlík? 

500 g hrubé mouky + na podsypání

1 vejce

10 g čerstvého droždí

½ lžičky soli

½ lžičky krupicového cukru

250 ml plnotučného mléka

1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)

Jak na to?

  1. Nakrájej slaninu na kostičky, cibuli nadrobno. V hrnci rozehřej sádlo (nebo olej) a orestujte kančí pečeni ze všech stran do zlatova.
  2. Maso vyjmi a dej stranou. Na výpeku orestuj špek, nasekanou cibuli a přidej na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše přendej do pekáčku s bylinkami a kořením, osol, přiklop a dej péct na 2 hodiny. Dle potřeby podlij.
  3. Mezitím si připrav kynutý knedlík. Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto. Na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst (lépe rukou).
  4. Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu (nebo použij jako my parní troubu AEG). Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut (nebo vař v páře také 24 minut). Po vyjmutí knedlíky propíchej párátkem, aby se nesrazily.
  5. Po upečení vyjmi maso a zeleninu s výpekem přendej na hlubokou pánev (nebo do hrnce), nech restovat. Poté vmíchej protlak a restuj, dokud neztmavne, pak přidej povidla a šípkový džem. Restuj, zalij vývarem a nech asi 15 min vařit. Vyjmi všechno koření, co uvidíš a rozmixuj v hladkou omáčku.
  6. Přendej zpět do hrnce, prohřej, dochuť solí, pepřem a případně šťávou z citronu. Maso nakrájej (podle potřeby prohřej) a podávej s omáčkou a knedlíky.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *