Podzim je tu a s ním i tradiční české jídlo. Zapomeňte na chvíli na knedlo zelo vepřo a místo toho si uvařte kančí maso s šípkovou omáčkou. A jako přílohu podávejte knedlíky.
Pokud se stejně jako my rozhodnete pustit do domácího šípkového džemu, pak klobouk dolů! V tom případě počítáme s tím, že máte i domácí vývar a nebojíte se kynutého těsta. Protože tohle všechno patří mezi základy české kuchyně.
Kančí se šípkovou omáčkou a knedlíky
4 porce
příprava: 150 minut
Co na šípkovou omáčku?
70 g špeku
2 cibule
1 kg kančí pečeně
2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
8 kuliček jalovce
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
tymián a majoránka
2 lžičky rajčatového pyré
200 ml šípkového džemu
2 lžíce švestkových povidel
300 ml suchého červeného vína
1,5 l kuřecího vývaru
sůl a pepř
1 citron na dochucení
Co na knedlík?
500 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
10 g čerstvého droždí
½ lžičky soli
½ lžičky krupicového cukru
250 ml plnotučného mléka
1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)
Jak na to?
- Nakrájej slaninu na kostičky, cibuli nadrobno. V hrnci rozehřej sádlo (nebo olej) a orestujte kančí pečeni ze všech stran do zlatova.
- Maso vyjmi a dej stranou. Na výpeku orestuj špek, nasekanou cibuli a přidej na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše přendej do pekáčku s bylinkami a kořením, osol, přiklop a dej péct na 2 hodiny. Dle potřeby podlij.
- Mezitím si připrav kynutý knedlík. Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto. Na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst (lépe rukou).
- Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu (nebo použij jako my parní troubu AEG). Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut (nebo vař v páře také 24 minut). Po vyjmutí knedlíky propíchej párátkem, aby se nesrazily.
- Po upečení vyjmi maso a zeleninu s výpekem přendej na hlubokou pánev (nebo do hrnce), nech restovat. Poté vmíchej protlak a restuj, dokud neztmavne, pak přidej povidla a šípkový džem. Restuj, zalij vývarem a nech asi 15 min vařit. Vyjmi všechno koření, co uvidíš a rozmixuj v hladkou omáčku.
- Přendej zpět do hrnce, prohřej, dochuť solí, pepřem a případně šťávou z citronu. Maso nakrájej (podle potřeby prohřej) a podávej s omáčkou a knedlíky.