Upečte si vepřový bok s kořením pěti vůní

Upečte si vepřový bok s kořením pěti vůní

Dostali jste chuť na dokřupava upečené maso? Obalte ho ve směsi koření pěti vůni a upečte dokřupava. A podávejte s rýží a omáčkou na asijský způsob.

Co potřebujete na koření 5 vůní? 1 lžičku mleté skořice, 15 kusů hřebíčku, 1 lžičku fenyklu, 5 hvězdiček badyánu a 1 lžičku sečuánského pepře. Hmoždíř nebo mlýnek na koření. Když si ho připravíte více, schovejte si ho do dózičky na koření a použijte ho například při přípravě domácí číny. Recept najdete zde.

Pečený vepřový bok s rýží

4 porce

příprava: 2 hodiny (+ uležení masa přes noc)

Co na maso?

800 g vepřového boku s kůží

2 lžíce směs koření 5 vůní

sůl

Co na omáčku?

1 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)

1 šalotka

1 stroužek česneku

2 lžíce sojové omáčky

1 lžička rybí omáčky

1 limetka

1 lžíce medu

1 chilli paprička

1 hrst nasekaného koriandru

Co na rýži?

400 g uvařené rýže, studená (ideálně den stará)

2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)

1 cibule

2 mrkve

½ pórku

100 g mraženého hrášku

2 vejce

1 hrst nasekaného koriandru

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Maso polož na prkénko kůží navrch a ostrým předmětem (například špikovací jehlou) kůži propíchej. Co nejtěsněji vedle sebe, ale jen kůži, tak aby se nepropíchla část libového masa. Můžeš použít i tenderizér. Poté kůži nakrájej na proužky o síle asi 7 mm, podle toho, jak velké budeš chtít plátky po upečení krájet. Maso (až na kůži) obal v koření 5 vůní. Kůži opravdu pořádně osol (sůl před pečením setřeš). Přendej na talíř (do ničeho nezavírej, zmokvalo by), vlož do lednice a nech maso odpočinout alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Maso vyndej z lednice a přebytečnou sůl setři papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Přendej do pekáčku (nepřiklápěj) a peč 75 minut. Poté stáhni výpek z pekáčku (budeš ho potřebovat na později) a zvyš teplotu na 220°C. Přidej program gril s pečením a dopékej ještě dokřupava, asi 20 minut. V průběhu pečení maso kontroluj, nesmí se připálit, zhořklo by.
  3. Mezi tím si připrav omáčku. Na oleji orestuj nasekanou šalotku (do zesklovatění), přidej nasekaný česnek a orestuj. Zalij výpekem z masa a rybí omáčkou a nech provařit. Přidej sojovou omáčku, promíchej. Vmíchej nasekanou chilli papričku, přidej med a nech probublávat, sem tam zamíchej. Mírně zredukuj omáčku, poté ji dochuť šťávou z limetky a přidej nasekaný koriandr. Dle potřeby dochuť solí, medem a limetkou.
  4. Předem si uvař rýži (dle návodu na obalu), ideální je den stará, musí být studená. Na hlubší pánvi na oleji orestuj nasekanou cibuli.  Přidej na drobnou nakrájenou mrkev. Restuj, dokud se mrkev nezbarví, přidej najemno nakrájený pórek, (povolený) hrášek a restuj. Do orestované zeleniny přidej rýži a ještě restuj. Dochuť solí, pepřem a na závěr přidej (vedle na pánvi) osmažená míchaná vejce. Měla by být spíše sušší. Vmíchej nasekaný koriandr, vše promíchej a podávej s masem nakrájeným dle přípravy řezu kůže. Zalij zredukovanou omáčkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *