Nakládaná rajčata od mého muže

Nakládaná rajčata od mého muže

Není žádné tajemství, že můj muž je lepší kuchař než já. Pro vaření má ten správný cit, nebojí se objevovat nové chutě a zároveň umí dodržovat pravidla.

A tak, když nedávno jednoho dne přijel domů z tržnice se 4 kg rajčat San Marzano, byl nadšením bez sebe. Já teda taky. Oba jsme naplánovali sušená rajčata v oleji, „vygooglili“ si nakládaná rajčata a něco jako passatu. Je tolik způsobů, jak „konzervovat“ rajčata (a San Marzana jsou k tomu naprosto ideální) na pozdější dobu, když už nebudou tak sladká a voňavá. Jeden z receptů je strašně boží a naprosto jednoduchý.

Nakládaná rajčata s česnekem a bazalkou

na asi 3-4 zavařovačky (cca 250 ml)

příprava: 30 minut

Co na nakládání?

1 kg rajčat San Marzano

2 hlavičky českého česneku (ideálně mladého)

2 hrsti čerstvé bazalky

asi 500 ml extra panenského olivového oleje

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

Jak na to?

  1. Připrav si čisté, pořádně vymyté a usušené zavařovačky s víčky. Rajčata San Marzano omyj a osuš. Nakrájej je na tenčí plátky. Oloupaný česnek nakrájej na tenčí nudličky. Lístky bazalky omyj a osuš. Já mám takový fígl – mokré listy vložím do čisté utěrky, zabalím podélně a zatočím rukama ve vzduchu. Je to rychlé a účinné.
  2. Do sklenic skládej postupně vrstvu z plátků rajčat, nato vlož česnek, bazalku, dochuť solí a pepřem a zalij olejem. To opakuj, dokud nejsou sklenice naplněné až po okraj. Rajčata musí v oleji plavat.
  3. Poté uzavři a dej do chladu. Skvělé je, že je nemusíš zavařovat. Rajčata jsou nejlepší tak za 3 až 4 dny, ale vydrží i déle, pokud je neotevřeš. Takhle nakládaná rajčata jsou skvělá k pečenému masu, do těstovin nebo jen tak na zobání třeba při grilovačce.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *