Italská kuchyně: Jak na oblíbené lasagne bolognese s domácím sugem

Italská kuchyně: Jak na oblíbené lasagne bolognese s domácím sugem

Vždycky se mi příprava lasagní zdála jako „high level“ italské kuchyně. Přitom na tom není nic složitého! Stačí vám kvalitní suroviny (včetně domácího sugo), troška času a pomocné ručičky.

Pokud jste si podle Slepičárny udělali domácí sugo do zásoby, pak se vám teď bude hodit. Ale jestli ne, tak nezoufejte! Stačí, když na olivovém oleji orestujete nasekanou šalotku a česnek, přidáte hovězí mleté maso, osolíte, opepříte a krátce orestujete. Pak vmíchejte oloupaná rajčata (mohou být i ty z plechovky, budete potřebovat dvě) a duste tak 10 minut. Poté přidejte 1 menší kvalitní rajčatový protlak, nasekanou bazalku, dochuťte podle potřeby třtinovým cukrem, solí a pepřem. Duste ještě 5 minut. Mezitím si připravte bešamel a pak už můžete rovnou přejít na přípravu lasagní.

 

Lasagne bolognese se sugem

4 porce

příprava: 60 minut

 

Co na lasagne?

300 g lasagní

400 g mletého hovězího masa

2 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

domácí rajčatové sugo

 

Co na bešamel?

60 g másla

3 lžíce hladké mouky

600 ml plnotučného mléka

100 g parmazánu

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Na olivovém oleji orestuj osolené a opepřené mleté hovězí maso, dokud nezhnědne. Poté přidej rajčatové sugo a chvilku dus při nízké teplotě dohromady, ať se propojí chutě.
  2. Mezitím si připrav bešamel. V hrnci rozehřej máslo, přidej mouku a při nižší teplotě míchej, dokud se nevytvoří světle hnědá jíška. Postupně zalij mlékem, průběžně míchej, dochuť solí a pepřem. Přidej 50 g nastrouhaného parmazánu. Za krátkou dobu se vytvoří taková tekutější kaše. Bešamel udržuj v teple třeba na vypnuté plotýnce, ale už nevař.
  3. Na dno pekáče rozprostři trošku bešamelu, na něj vyskládej první vrstvu lasagní. Na ní zase dej trošku bešamelu (jinak může být spodní část lasagní nedopečená, tvrdá), navrch dej část mletého masa se sugem, následuje další patro lasagní, bešamel, maso s omáčkou až to celé zakončíš pláty lasagní. Navrch dolej bešamel a zasyp zbytkem nastrouhaného parmazánu. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 40 minut.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *