Klasika podzimní kuchyně: Krémová dýňová polévka s brynzou na zahřátí

Klasika podzimní kuchyně: Krémová dýňová polévka s brynzou na zahřátí

V časopisech, kuchařkách, na internetu a v televizních pořadech najdete neskutečné množství receptů (variací) na dýňovou polévku. Každý ji má rád trošku jinak. Někdo sladší, jiní zase pikantnější…

Slepičárna se nechala inspirovat ingrediencemi ze Sklizeno (WaltrovkaFénix) a pro projekt Taška HOTOVKA měla tu čest připravit první z receptů – Dýňovou polévku s brynzou. Máme ji rádi trošku pálivější a se zázvorem nešetříme. Co si budeme nalhávat, prostě nějak ten organismus na podzim a během zimy musíme prohřát pěkně zevnitř.

Pár tipů než se pustíte do vaření

Kdo má rád pálivé, může chilli papričku přidat už na začátku vaření polévky. Zakysanou smetanu v receptu nahradíte i kokosovým mlékem. Nakonec můžete krém zakápnout dýňovým olejem a podávat s pečivem. Zajímavou chuť dýňové polévce dodá i čerstvý koriandr.

 

Dýňová polévka s brynzou

4 porce

příprava: 35 minut

 

Co na dýňovou polévku?

1 středně velká dýně Hokkaidó (asi 1 kg)

2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí

1 cibule

kousek čerstvého zázvoru

900 ml zeleninového vývaru (2 balení Konečně vývar)

200 g zakysané smetany (Bio Vavřinec)

120 g kravské brynzy (Mlékárna Kopecký)

2 lžíce dýňových semínek (Country Life)

tymián

1 chilli paprička

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Oloupej dýni Hokkaidó, odstraň z ní semínka a dužinu nakrájej na malé kousky. Na oleji orestuj nasekanou cibuli. Přidej kousky dýně, nastrouhaný nebo nakrájený zázvor, tymián a krátce orestuj. Průběžně podlévej vývarem a vař do změknutí dýně.
  2. Poté rozmixuj v krém, dochuť solí a pepřem. Vmíchej větší část zakysané smetany a krátce provař. Na pánvi na trošce oleje orestuj nakrájenou chilli papričku a dýňová semínka. Polévku rozděl na talíře, ozdob zbytkem zakysané smetany, brynzou, chilli papričkou s dýňovými semínky a lístky tymiánu.

 

 

 

 

2 Comments
    1. Dobrý den, Milane,
      dužina bez slupky se rychleji uvaří a při mixování pak nezůstávají tvrdší kousky. Ale samozřejmě, pokud má hokkaidó tenčí slupku, pak ji ji nemusíte loupat.
      Krásný advent
      Slepičárnablog

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *