Recept na prázdninové meruňkové knedlíky

Kdo by je nemiloval? Jsou vláčné, hříšné, sladké i kyselé zároveň. Ovocné meruňkové knedlíky patří k prázdninám stejně jako babička a chalupa na Moravě.

Letní ovocné knedlíky mám v hlavě spojené takto: jahodové musí být tvarohové, drobné ovoce jako maliny, borůvky a spol. patří kynutému těstu a ke konci prázdnin přichází na řadu bramborové těsto a do něj blumy a švestky. Jenže, co když nechcete tolik mouky, co když máte chuť si je udělat k obědu? Ovocné ano, ale ať jsou zlehka kyselé, vrací se vám mléčná chuť a má to sladký konec. A přesně tohle tyhle bramborové meruňkové knedlíky splňují. Nevěříte? Uvařte si je!

P.S. Děkuju kamarádce Olze, že mi pózovala s knedlíky. Byl to pro ní nadlidský výkon a já si toho vážím.

 

Bramborové meruňkové knedlíky

12 knedlíků

příprava: 60 minut (včetně chlazení brambor)

 

Co na ovocné knedlíky?

6 brambor typu A,B (asi 650 g, po uvaření a oloupání je to asi 520 g)

1 vejce

špetka soli

200 g hrubé mouky + na pomoučnění

12 menších meruněk

 

Co na polevu?

8 meruněk (nebo dle libosti)

1 velká lžíce másla (asi 30 g)

3 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)

můžeš přidat i trošku smetany (33%) do rozvaru

 

Co na posypání?

tvaroh na strouhání

rozehřáté máslo

moučkový cukr (už se dělá i ze třtinového cukru)

 

 

Jak na to?

  1. Uvař si brambory i ve slupce doměkka. Slij je a nech trošku vychladnout, ať si nespálíš prsty. Pak je oloupej a najemno do větší mísy nastrouhej. Přidej vajíčko, špetku soli a postupně vpracuj mouku. Až bude těsto držet tvar, přendej si ho na pomoučněnou plochu a propracuj. Jakmile se ti povede vytvořit kouli, která se jakžtakž nelepí, nech těsto odpočinout. Podobně to funguje i u bramborových knedlíků.
  2. Mezitím nalij vodu do velkého hrnce a přiveď ji k varu. Omyj a vypeckuj meruňky, nech si „páry“ u sebe. Těsto vyválej na pomoučněném válu, rozkroj na asi 10×10 cm velké čtverce a doprostřed dej na sebe položené půlky meruněk. Pomoučni si ruce a uválej knedlíky.
  3. Nakrájej si meruňky na malé kousky na rozvar. V menším hrnci rozehřej máslo, přidej meruňky a dochuť cukrem, vař při nižší teplotě doměkka, 15 až 20 minut. Průběžně míchej. Ke konci můžeš zjemnit smetanou.
  4. Knedlíky vlož do vroucí vody a vař je podle velikosti asi 10 až 16 minut, mě to vyšlo na 14 minut. Jeden můžeš vyndat a rozkrojit, těsto musí být uvnitř uvařené. Vytáhni je a rozděl na talíře. Zalij je meruňkovým rozvarem, zasyp nastrouhaným tvarohem, dolaď rozehřátým máslem a moučkovým cukrem.

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *