Oblíbená jednoduchá kuřecí roláda se šunkou, sýrem a čerstvými bylinkami

Oblíbená jednoduchá kuřecí roláda se šunkou, sýrem a čerstvými bylinkami

Kuřecí prsa jsou libová, zároveň ale i tak trošku suchá a bez chuti. Co s nimi, když se vám nechce neustále dělat řízky nebo prsa přidávat do omáčky? Variantou může být jednoduchá a božsky šťavnatá roláda.

Rolády se dají připravit na hodně způsobů. Tahle „naše“ je tak trošku po italsku, provoněná typickými bylinkami jako je šalvěj, tymián a oregano a pikantní chuť ji dodává parmazán. Nemusíte ji ale připravovat jen z prsních řízků, vykostěné stehenní jsou mnohem šťavnatější. A teď obvyklý kámen úrazu. Jak roládu „zavázat“, aby vám držela? Jednoduše na to můžete jít s ostrými párátky. Větší pruda, zato mnohem efektivnější,  je omotání provázkem. Ustřihněte si dostatečně dlouhý kus, měl by být tak dlouhý, abyste s ním roládu obtočili podélně alespoň třikrát. Na jednom konci roládu jednou omotejte a udělejte uzlík. Dlouhou částí provázku ji začněte omotávat a vždy, když budete uprostřed masa, provázek podtočte, tím roládu utáhnete. Pak veďte provázek kousek středem, přidržte si ho prstem a znovu podtočte a omotejte. Takto pokračujte až ke konci rolády a tam zakončete uzlíkem.

Plněná kuřecí roláda s bylinkami

4 porce

příprava: 50 minut

Co na roládu?

4 kuřecí prsa vcelku (ne plátky)

4 plátky medové šunky s vysokým podílem masa (ideálně 97%)

60 g sýru parmazánu nebo pecorina

čerstvé bylinky (šalvěj, tymián a oregano)

mořská sůl a čerstvě namletý pepř

olivový olej na zakapání

provázek nebo párátka na zabalení rolády

Jak na to?

  1. Kuřecí prsa nařízni(ne překroj) tak, abys z nich vytvořil/la podobu srdce. Z vnitřní strany je osol a opepři, potom zakapej olivovým olejem. Navrch rozlož šunku, na ní plátky sýra a nakonec bylinky. Klidně i se stonky.
  2. Přiklop, zarovnej, co přesahuje a provázkem nebo párátky upevni – zaroluj. Vlož do pekáčku, maso ještě lehce posol zvenku a můžeš podlít troškou vody, většinou to ale není nutné. Peč přiklopené, přibližně 30 minut. Poté odklop a ještě asi 10 minut peč dozlatova. Podávej se salátem, bramborami nebo rýží.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *