Tradiční česká česnečka se sýrem a krutony

Tradiční česká česnečka se sýrem a krutony

Když se na podzim ochladí, je fajn si doma do zásoby připravit pořádný vývar na polévku. Může se vám hodit třeba na vyprošťovací česnečku jakou dělaly už naše babičky.

Někdo má rád krémovou česnečku, jiní si dávají čirou. Podle nás jsou super obě, ale ta, kde se táhne sýr je prostě nejvíc. A tahle je tak silná, že si jí doma musíme dávat spíš k obědu než k večeři, protože jinak by to naše žaludky pak těžce nesly. Pokud můžete, střed česneku (klíček) před vařením odstraňte.  A pokud česnek vůbec nemůžete, pak na sušený česnek v téhle polévce zapomeňte. Nebylo by to ono. Ale můžete si dát třeba francouzskou cibulačku.

Česnečka se sýrem

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na česnečku?

olivový olej (může být i sádlo)

1 cibule

8 brambor varného typu A

20 stroužků česneku

1 l domácího vývaru (hovězího nebo kuřecího)

2 lžíce sušené majoránky

1 hrst čerstvé majoránky

sůl a pepř

sýr, např. Gouda

1 bageta na krutony

Jak na to?

  1. Cibuli oloupej, rozpul a nakrájej na měsíčky. Brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Česnek oloupej a nakrájej na tenké plátky.
  2. V hrnci na oleji nebo na sádle orestuj cibuli do hněda, ale nespal ji. Dej si ji stranou. V tom stejném hrnci, kde byla cibule, orestuj brambory tak, aby se zatáhly. Poté přidej na plátky nakrájený česnek (5 stroužků si nech na ozdobu) a ještě chvilku restuj. 
  3. Zalij vývarem, přidej sušenou majoránku, osol a opepři. Vař do změknutí brambor, asi 20 minut. Mezitím předehřej troubu na 200°C. Sýr nastrouhej, bagetu nakrájej na krajíčky. Ty pomaž olejem a dej péct dozlatova z obou stran. Nakonec je posyp nastrouhaným sýrem a nech je ještě zapéct. 
  4. Na pánvi si na trošce oleje orestuj na plátky nastrouhaný česnek na ozdobu. Na závěr do polévky přidej čerstvou majoránku a podle potřeby dochuť solí a pepřem.
  5. Do talíře dej nastrouhaný sýr, přidej orestované plátky česneku, zalij polévkou a nakonec ozdob sýrovými krutony a čerstvou majoránkou. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *